Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg promluvil o Okamurovi: Bylo by mi potěšením dáti mu přes hubu

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - 10. prosince oslavil Karel Schwarzenberg osmdesáté narozeniny. V rozhovoru pro Lidové noviny mluvil o svém dětství i o ponurých letech v české historii.

Když Tomio Okamura kritizoval v Poslanecké sněmovně odkup vepřína v Letech u Písku za 450 miliónů korun, kvůli jeho zbourání a následném postavení pomníku obětem romské genocidy, vzal si slovo rozhněvaný Karel Schwarzenberg, který nákup obhajoval s tím, že to byla česká ostuda. "Bylo by mi potěšením dáti mu přes hubu, ale tady jde o důležitou věc: tábor v Letech byl česká, nikoli německá ostuda. O to jde, proto se musíme tuplem snažit, aby se říkala pravda. Co se tam dělo, bylo opravdu hrozné," řekl v rozhovoru pro Lidové noviny čestný předseda TOP 09.

Zdůraznil také, že je to pro něj i osobní téma, protože Lety se nachází nedaleko jeho rodového sídla. Když se jel s otcem projet na koni, zastavili se právě u bývalého koncentračního tábora. „Co tady je?“ ptal se tehdy svého otce. „Tady se děly hrozné věci, až dospěješ, budu ti to vyprávět,“ vysvětlil mu otec. 

Dětství trávil Schwarzenberg na Orlíku. Když mu táhlo na jedenáct let, musel se odstěhovat do Rakouska. Tam poznal svou budoucí ženu Therese Schwarzenbergovou. Rok 1989 ho překvapil, ale byl skeptický. "Zažil jsem euforii roku ’45 – a jak to skončilo. Zažil jsem euforii roku ’68 – a jak to skončilo. Proto jsem byl trochu skeptický k té euforii roku ’89 a ’90. Neskončilo to tak žalostně jako ty předešlé, nicméně mám obavy z kromobyčejné české schopnosti, dokonce snad i národní tradice si všechno pokazit, jakmile je to jen trochu možné," říká bývalý hradní kancléř Václava Havla.

Přiznal, že se nějakou dobu, když odešel z Hradu, držel v ústraní, aby poznal život v zemi. "Já jsem v Rakousku zjistil, že emigrant po dvou letech nemá vůbec tušení, co se děje v jeho vlasti. Takže jsem věděl, že nemám představu, jaká ta země je. A proto také, když jsem odešel z Hradu, docela dlouho jsem se držel v pozadí, než jsem zjistil, jak země obrazně řečeno dýchá a myslí. Ale co se vydařilo mnohem lépe, než jsem myslel, je naše víno. Pamatuji si ty strašné patoky, které moji přátelé pili v Blatničce, to se s tím, na co jsem byl zvyklý z Rakouska, nedalo vůbec srovnat. A teď dělá Morava naprosto vynikající vína, i třeba tady v Žernosekách. Jináč bych toho mnoho asi nenašel," komentuje s nadsázkou polistopadovou dobu v zemi Schwarzenberg.

Vstup České republiky do NATO a EU vnímal jako žádoucí: "Tak jednak jsem to považoval za žádoucí, jednak jsem věděl, jaké jsme měli nesmírné štěstí na Madeleine Albrightovou, která to v Americe prosadila. Za to vděčíme zejména naší velké krajance," popsal úlohu bývalé ministryně zahraničních věcí v USA, rodačky z Československa.

Témata:  Karel Schwarzenberg Tomio Okamura Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy