Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlechtová nechce mít české vojáky v Libyji. Zaměří se na jejich vybavení a platy

Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
Foto: ANO2011

Praha - Výstroj vojáků a technické vybavení armády budou jednou z priorit ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO). Chce se zaměřit také na nábor nových vojáků i členů aktivních záloh. Česko podle ní neplánuje poslat vojáky do Libye. O budoucím nasazením české jednotky v Libyi mluvil minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO).

"Neplánujeme vyslat vojáky do Libye. Já ani nevím, kde k tomu došlo, kdo to kde řekl. V tuto chvíli opravdu ne," prohlásila dnes Šlechtová.

Na společné tiskové konferenci po uvedení Šlechtové do úřadu premiér Babiš řekl, že Česko by se mělo aktivně zapojit do řešení migrace z Libye a v budoucnu poslat do země i vojáky. "V této fázi jsou to peníze, ale perspektivně bychom měli přemýšlet i tímto směrem, že pokud máme jednotky v Afghánistánu a v jiných zemích, tak toto si myslím, že by mělo z dlouhodobého hlediska význam," uvedl.

Po dnešním setkání s s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem ministryně zdůraznila, že její prioritou jsou vojáci. "Je to vybavení, je to jejich výzbroj, je to jejich výstroj. Chci, aby měli dobré boty, aby měli všechno, co potřebují ke své činnosti, k výkonu služby vůči obraně našeho státu," vyjmenovala Šlechtová.

V čele resortu, který převzala od Martina Stropnického (ANO), hodlá Šlechtová urychlit nábor nových vojáků a členů aktivních záloh. Nyní je v plánu navýšení počtu členů aktivních záloh na 5000 do roku 2025. "Ten cíl je hezký, ale já bych jej chtěla stihnout možná už i do roku 2020," podotkla Šlechtová. Společným cílem generálního štábu a ministryně je také obsazení 30.000 míst v české armádě. Stropnický letos v červenci oznámil, že tento záměr bude splněn do pěti až sedmi let. I v tomto případě chce Šlechtová nábor uspíšit. Zmínila také, že se chce zaměřit na platové podmínky vojáků.

Témata:  Karla Šlechtová Ministerstvo obrany České republiky Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy