Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS Babiše nepodpoří, chce snížit daně a zrušit EET

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes se konala schůzka ODS a ANO. Občanští demokraté by chtěli razantnější snížení daní, než navrhuje ANO v programovém prohlášení vlády. Nelíbí se jim také zachování elektronické evidence tržeb. Menšinový kabinet ale nepodpoří kvůli tomu, že se měl premiér Andrej Babiš nejprve snažit o vytvoření většinové koalice.

"Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO," řekl předseda ODS Petr Fiala.

V programovém prohlášení vlády ANO jsou podle něj návrhy, které by pro občanské demokraty byly přijatelné, s jinými naopak ODS nesouhlasí.

Babiš řekl, že nečeká od schůzek se sněmovními stranami v tomto týdnu příslib důvěry pro svůj kabinet. "Je to první kolo," řekl a připomněl, že chce v rozhovorech pokračovat po Novém roce. Kabinet má o důvěru požádat 10. ledna 2018.

"Já nevím, jestli proběhne další schůzka. Dnes jsme se bavili o podpoře vládního programu, tam jsme řekli své stanovisko. Teď předpokládám, že hnutí ANO bude hledat podporu jinde," řekl k možnosti dalších rozhovorů Fiala.

Témata:  vláda Petr Fiala Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy