Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud odročil kauzu střelby u romského dětského tábora

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Děčín - Děčínský soud odročil případ střelby do vzduchu u tábora romského sboru na 8. února 2018. Nikdo ze čtyř svědků se dnes k líčení nedostavil. Obžalobě z výtržnictví čelí Martin Kout. Za to mu hrozí až dva roky vězení.

Incident se odehrál loni v létě v Jiřetíně pod Jedlovou, kde byl na táboře romský sbor. Jeho účastníci již dříve popsali, že majitel pozemku sousedícího s areálem tábora opakovaně střílel do vzduchu a romské děti z pěveckého sboru častoval rasistickými nadávkami.

"Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly, samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem vylítl a začal na ně pokřikovat: 'Vy černý cigáni běžte do ...', a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu," uvedla již dříve vedoucí romského sboru Ida Kelarová. Soused podle ní střílel opakovaně, agresivně se podle ní choval přímo v areálu tábora.

Kout od počátku jakýkoli útok na tábor popírá a tvrdí, že cvičil psa. U soudu dnes měli dnes vypovídat čtyři svědci. Podle soudce Miloše Řízka se tři omluvili, čtvrtý nedorazil bez omluvy.

Soud Kouta potrestal původně trestním příkazem. Muž proti němu podal odpor, a proto soudce nařídil hlavní líčení.

Témata:  romové dětské tábory Ústecký kraj

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy