Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi se nedaří získat podporu, po ODS mu dali košem i Piráti a Okamura

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Piráti dnes zopakovali své stanovisko zveřejněné po volbách, že kabinet ANO nepodpoří, chtějí pouze jednat o programových shodách. Podobný názor má i SPD v programovém prohlášení vlády ANO své hlavní priority nenašla, proto zatím nevidí důvod menšinový kabinet Andreje Babiše podporovat.

"Tématem nebude určitě podpora menšinové vlády, to jsme vyřešili na první schůzce po volbách. Jdeme projednávat, jak byly zohledněny naše priority," řekl novinářům o čtvrteční schůzce předseda Pirátů Ivan Bartoš. Připomněl, že Piráti předložili ANO 20 svých priorit, od hnutí dostali informaci, že na 15 z nich je shoda.

"V tuto chvíli nemáme nad čím přemýšlet, jedině nad tím, že důvěru této vládě nedáme. Nemá náš politický program ve svém prohlášení ani partikulárně, ani se o to nesnažila," řekl novinářům předseda SPD Tomio Okamura. Při hlasování o důvěře chce zohlednit také to, jak se vláda ANO postaví k návrhům zákonů o referendu, o odvolatelnosti politiků a o zákazu šíření islámu, které SPD ve Sněmovně předložila.

Okamura také nevidí důvod pro to, aby poslanci SPD hlasovali proti vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Reagoval tak na dnešní informace o tom, že policie nevyhověla žádosti mandátového výboru, aby jeho členové mohli nahlížet do spisu k Čapímu hnízdu přímo ve Sněmovně. "Naši poslanci už do spisu nahlédli, my už se tam dostavili, nemáme důvod čekat na to, až to někdo přinese do Sněmovny," uvedl Okamura.

SPD ve výboru reprezentují Radek Rozvoral a Miloslav Rozner. Na dnešním jednání poslaneckého klubu se podle Okamury nakonec na téma vydání Babiše a Faltýnka nedostalo kvůli řadě jiných bodů. "Ale nedostal jsem od našich dvou poslanců žádné nové informace, takže v tuto chvíli nevidím žádnou změnu v našem stanovisku. My jsme hlasovali pro vydání, nevidím důvod hlasovat jinak," řekl. Sněmovna poslance vydala v minulém volebním období, protože ve volbách nabyli imunitu, musí rozhodovat znovu.

Výbor má za úkol doporučit plénu Sněmovny, zda by mělo poslance vydat, nebo ne. Policie obvinila vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové.

Témata:  vláda Andrej Babiš Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy