Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna schvaluje státní rozpočet. Není to můj rozpočet, prohlásil Babiš

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Sněmovna začala ve třetím čtení jednat o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministryně financí Alena Schillerová řekla, že v rámci pozměňovacích návrhů doporučuje a podpoří návrh na přidání 1,5 miliardy korun na sociální služby. Dost podivný je přístup Andreje Babiše, nynějšího premiéra a bývalého ministra financí.

Sociální demokraté již ohlásili, že budou mít velký problém podpořit rozpočet, pokud neprojdou návrhy na navýšení rozpočtu na sociální služby o 3,5 miliardy korun a na opravy silnic nižších tříd o tři miliardy. Víc peněz pro sociální služby požadují také lidovci, v opačném případě pohrozili odmítnutím rozpočtu, který připravila minulá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Babiš v projevu zdůraznil, že jde o rozpočet, který připravila bývalá koaliční vláda. "Není to náš rozpočet," prohlásil, i když poznamenal, že jeho hnutí bylo ve vládě. Rozpočet označil za kompromis a vyjádřil překvapení nad tím, že se k němu od bývalých koaličních partnerů scházejí pozměňovací návrhy. "Ten rozpočet jste připravoval, takže na něm máte svůj podíl," vzkázal mu Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Babiš zdůraznil, že nová vláda se snažila najít peníze na sociální služby a ministryně financí je podle jeho slov "vyškrabala".

Předseda ODS Petr Fiala zopakoval, že jeho strana rozpočet nepodpoří. Šéf SPD Tomio Okamura řekl, že jeho hnutí podpoří rozpočet až na základě přijatých pozměňovacích návrhů. Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že vláda může v příštím roce předložit novelu zákona o státním rozpočtu, kterou by rozpočet upravila.

Témata:  státní rozpočet Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy