reklama

V návrhu, který kabinet schválil v pondělí, je podle odborníků velký prostor věnován migraci, ostatní témata zahraničních vztahů jsou zmíněna pouze letmo. Z dokumentu tak není zcela jasné, o co bude česká diplomacie usilovat. „Je to napsané takovým způsobem, že tam není mnoho konkrétních závazků. Také je v oblasti zahraniční politiky kratší, než byla prohlášení dvou předchozích vlád," ohodnotil text ředitel Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vít Dostál.

Vladimír Bartevic z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM vidí v programovém prohlášení návaznost na působení předchozího kabinetu v tom, že jako základní priority jsou uvedeny aktivní členství v EU a NATO. „Oproti předešlé vládě klade mnohem větší důraz na prosazování národních zájmů a velký prostor dostala definice zájmů ČR v oblasti migrace. Návrh však prozatím není dostatečně konkrétní," uvedl.

I Dostál poukazuje na to, že migrace je výrazným tématem dokumentu. Jiné oblasti vztahů se zahraničím jsou naopak zmíněny jen stroze. „Není tam adekvátní rozsah a konkrétnost u těch dalších témat s ohledem na to, jak konkrétně se to prohlášení věnuje této otázce," domnívá se analytik. K pozici Česka v EU podotkl, že v prohlášení je sice napsáno, že ČR chce reformu EU a chce se na ní podílet, není v něm však uvedeno, jak by reforma měla vypadat. Za problematické považuje to, že v celém textu není zmínka o vyjednávání rozpočtu EU pro příští roky.

V části věnované partnerským vztahům s dalšími zeměmi Dostála zaujalo vynechání Polska. „Jsou zmíněny nadstandardní vztahy s Německem, Slovenskem i Rakouskem, ale není tam přímo zmíněno Polsko," upozornil. Další neznámou je podle Dostála v prohlášení k Rusku. „Chceme se v EU podílet na diskusi o vztazích s Ruskou federací, ale co to pro nás znamená, co tím chceme říct, to tam není uvedeno. To je příznačné, že tam není napsané, co budeme dělat," míní.

Bartevic se pak domnívá, že v programovém prohlášení chybí jasná odpověď na otázku, kde vláda vidí místo ČR v EU. „Na rozdíl od předešlé vlády, která viděla ČR v jádru evropské integrace a uznávala, že být v jádru nelze bez členství v eurozóně. Toto prohlášení naopak argumentuje, proč tato vláda nepřijme euro," vysvětluje.