Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ministr vnitra kvóty odmítá, chce být aktivnější uvnitř EU

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nový ministr vnitra Lubomír Metnar nesouhlasí se systémem povinných uprchlických kvót, který předloni schválila EU. Proti předchozí vládě chce najít lepší model, který by proti migraci fungoval. Česko přijalo jen 12 migrantů.

Ministr podotkl, že chce bojovat také s převaděčstvím a obchodem s lidmi, které s nelegální migrací souvisejí. Uvedl, že chce být na rozdíl od předchozí vlády aktivnější a řešit problém v různých evropských orgánech. "Tato vláda i já osobně budu aktivnější, co se týče komunikace s ostatními státy," řekl Metnar.

Státy EU už od jara 2016 jednají o reformě unijního azylového systému, právě možnost, že by si v krizové situaci migranty země přebíraly, ale osmadvacítku dál rozděluje.

Summit EU v říjnu dal najevo, že by se o reformě mělo rozhodovat konsenzuálně, premiéři a prezidenti si dali čas do poloviny příštího roku. "Chci se zasadit o to, abychom ve shodě s členskými státy našli model, který bude daleko efektivnější než který tady byl," uvedl Metnar.

Česko a další země byly v roce 2015 na úrovni ministrů vnitra přehlasovány při rozhodování o jednorázovém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Plán předpokládal přesun až 160.000 lidí s nárokem na mezinárodní ochranu, ovšem státy si dosud z Řecka a Itálie rozebraly jen o něco více než 32.000 osob. Přerozdělovací plán byl ukončen letos v září a Česko kvůli odmítnutí se na věci podílet čeká žaloba u unijního soudu.

Témata:  uprchlíci EU vláda Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy