Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I o Vánocích se musí pracovat: V Dukovanech bude přes sto zaměstnanců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Třebíč - Na Štědrý den elektrárna Dukovany vyrobí přibližně 48 milionů kilowatthodin elektřiny, což odpovídá téměř třetině české spotřeby, která se každoročně o vánočních svátcích pohybuje kolem 160 milionů kilowatthodin denně. Provoz bude hlídat přes sto zaměstnanců.

Kromě pracovních povinností se pracovníci elektrárny mohou těšit na tradiční české menu. "Kuchaři pro ně připravují zelnou polévku na kyselo a čočku, k večeři bude rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem," uvedl mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Štědrý den podle něj stráví v práci přibližně 90 směnových zaměstnanců provozu a blokových dozoren, 25 hasičů, pět pracovníků kuchyně, jeden lékař a členové fyzické ochrany elektrárny.

Spotřeba elektřiny celé České republiky v období vánočních svátků klesá oproti běžným pracovním dnům až o 20 procent.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Elektrárna má čtyři výrobní bloky. Poslední letošní plánovaná odstávka skončila 3. listopadu, týkala se bloku číslo tři.

Témata:  Dukovany Vánoce ČEZ

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy