reklama

Loni na Štědrý den záchranáři řešili 371 událostí, což byl silný nadprůměr, o rok dříve ale řešili 286 případů, což byl podprůměrný počet.

"Zejména období vánočních svátků je z dlouhodobého hlediska pro záchrannou službu nejexponovanější období s největším počtem řešených událostí. V praxi představuje nárůst cca o deset procent proti dlouhodobému průměru," sdělila tisková mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Skladba pacientů je podobná ostatním dnům v roce. Převažují lidé s onemocněním, které jim způsobilo poruchu dýchání či srdeční činnosti. Dále se záchranáři zabývají intoxikovanými osobami. Ve čtvrtině případů řeší úrazy.

Podle Poštové nejsou zapíchnuté kosti běžné případy, jak by se mohlo zdát. Vyskytují se, ale je to spíše zajímavost. "Z hlediska celkových čísel jde o problematiku zcela okrajovou v počtu malých jednotek událostí za den," dodala.

Z dlouhodobého hlediska stoupá každoročně přibližně o pět procent počet výjezdů záchranářů. Jen v loňském roce v Praze vyjeli ke cca 120.000 případům. V 75 procentech je důvodem náhlé onemocnění, čtvrtinu případů jsou úrazy. V desetině případů vyjíždějí záchranáři k dětem.