Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Když hájíte určité hodnoty, musíte počítat, že jste terčem ohromné nenávisti, přiznává Halík

Halík, Tomáš
Halík, Tomáš
Foto: www.wikipedia.org

Praha - Teolog a filosof Tomáš Halík se opřel do populistů a extremistů. Podle něj jsou nebezpečím, které ohrožuje svět. Společnost je podle něj na tom dobře, což ale nepřisuzuje tomu, že tu nejsou žádní uprchlíci.

Tomáš Halík se v rozhovoru pro Český rozhlas podivil nad tím, že by měla být společnost na tom špatně. Podle něj tomu tak není. "Společnost je na tom velmi dobře. Především proto, že jsme vázáni na velmi efektivní ekonomiku německou, nikoli na krachující Rusko nebo na nespolehlivou Čínu," říká vysokoškolský pedagog. Dále trvá na svém, že jsme bezpečnou zemí. Není to však tím, že sem nepouštíme uprchlíky. 

Podle politického aktivisty vůbec není dobře, že populismus a extremismus jsou na vzestupu. "Nárůst populismu a extremismu dnes ohrožuje celý svět," myslí si Halík. Je totiž přesvědčený, že lidé, třebaže se mají dobře, tak jsou ve společnosti ovládané strachem a nespokojeností. Z čehož právě těží populisté. Připomíná však, že některé evropské země se s tím vypořádaly, například Nizozemsko, Německo nebo Francie. Kdežto Česká republika by mohla jít ve šlépějích Maďarska a Polska, kde se postupně zadupávají demokratické instituce a svobody.

Teolog je toho názoru, že se naše společnost ještě úplně nevyrovnala s komunismem. "Přerod do demokracie byl příliš rychlý a příliš laciný," myslí si Halík a doplňuje: "A pak je tam ta atmosféra reklamy, průmyslu, zábavy, která určitým způsobem potencuje nerealistickým způsobem lidská očekávání. Lidé chtějí stále víc. Ale ono to nejde." Dle filosofa je potřeba přejít z kvantity na kvalitu, což však bude vyžadovat, aby byl hlas vzdělanějších a přemýšlivých lidí vyslyšen, nikoli překřičen.

Halík je přesvědčený, že populisty vzdělanější lidé nevolí a volit nebudou. Za to jim populisté nadávají do "sluníčkářů" či do pražské "lumpenkavárny". "Populisté se obracejí na lidi s těmi prvoplánovými reakcemi a vlastně štvou proti těm vzdělaným lidem," míní teolog a dodává: "Jestli tady hájíte určité hodnoty, musíte počítat, že jste terčem ohromné nenávisti."  

Témata:  Tomáš Halík migrace extremismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy