Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři dnes vystavili více než 100 tisíc e-receptů, problémů je minimum

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Lékaři musí od 1. ledna 2018 všechny vystavené recepty evidovat v centrálním úložišti eReceptů. Úřady je ale první rok nebudou pokutovat, pokud vystaví recept klasický. Dnes bylo vystaveno přes 100 tisíc elektronických receptů.

Problémů je podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) minimum. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) nefunguje zatím odeslání receptu pomocí SMS.

"Jsem přesvědčen, že eRecept jako takový je správná cesta," dodal Vojtěch. Například podle něj eliminuje falešné recepty, kterých je podle odhadů až 450.000 ročně. Lékaři mohou recept vypsat pacientovi i na dálku bez nutnosti navštívit ordinaci. Posílání receptu e-mailem podle Vojtěcha funguje. "Posílání SMS bude spuštěno během několika dní. Ještě komunikujeme s operátorem," dodal.

Od 1. ledna příštího roku by měl podle Vojtěcha začít fungovat i tzv. lékový záznam, tedy seznam všech léků, které pacientovi předepsali všichni jeho lékaři. Zatím ho vidí jen pacient, lékař vidí jen své předepsané léky. Nutná bude změna zákona. "Diskutujeme to s Úřadem na ochranu osobních údajů. Pravděpodobně bude podmíněné souhlasem pacienta, zda lékaři jeho lékový záznam uvidí," doplnil ministr na dotaz ČTK.

Podle zastupující ředitelky SÚKL Ireny Storové už bylo k dnešním 12:30 předepsáno asi 102.000 eReceptů, přes 50.000 z nich bylo v lékárně vydáno. "Evidujeme i neúspěšné pokusy, ale je to marginální míra," uvedla.

Lékaři systém kritizovali, protože vyřízení přístupových údajů trvá dlouho. SÚKL do konce roku vyřídil žádosti 37.199 z nich, dalších asi 7000 čeká na potvrzení České lékařské komory. "Nemůžeme ovlivnit, jak dlouho ověření žádosti trvá," řekl Storová.

Témata:  e-recepty zdravotnictví lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy