Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny v pojišťovnictví? Vláda schválila návrh nového zákona

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila návrh nového zákona, který by měl zajistit stejnou úroveň ochrany spotřebitele a regulace pro různé způsoby prodeje pojištění. Norma, která mimo jiné reaguje na směrnici EU o distribuci pojištění, by měla nahradit stávající zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí.

Cílem zákona o distribuci pojištění a zajištění je tak podle ministerstva financí (MF) zvýšit srozumitelnost a srovnatelnost informací o finančních produktech a zvýšit nároky na profesionalitu osob působících v pojišťovnictví.

"Vzhledem k tomu, že nová směrnice EU o distribuci pojištění již neupravuje pouze zprostředkování pojištění, ale rozšiřuje svou působnost nově i na poskytování pojištění pojišťovnou prostřednictvím jejích zaměstnanců a dále obsahuje řadu koncepčních změn, navrhuje se zcela nový zákon o distribuci pojištění a zajištění a současně zrušení stávajícího zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí," uvádí materiál.

Nad rámec směrnice je podle MF cílem zákona rovněž dosažení jednotného přístupu k regulaci distribuce na finančním trhu v ČR jako celku. "Stejně upravené instituty a procesy v sektorech spotřebitelských úvěrů, pojišťovnictví a na kapitálovém trhu by měly zpřehlednit právní řád, zefektivnit výkon povolovacích a dohledových činností a snížit náklady osobám, které na finančním trhu podnikají," uvádí v předkládací zprávě MF.

Témata:  vláda pojišťovny ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy