Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majitel hokejového sponzora půjde před soud. Způsobil škodu za více jak miliardu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Policie v polovině prosince obvinila podnikatele Jiřího Kubíčka, jehož finanční firma WSM sponzoruje druhou nejvyšší hokejovou ligu v Česku. Údajně způsobil škodu přes miliardu korun řádově desítkám tisíc klientů z ČR, Slovenska, Polska, Ruska a Maďarska. Hrozí mu tak až deset let vězení.

"Dne 13. prosince 2017 zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu trestní stíhání jedné fyzické osoby jako obviněné ze spáchání zločinu podvodu, jehož se měla tato osoba dopustit v souvislosti s prodejem robotů údajně způsobilých obchodovat na měnových trzích," potvrdila informaci serveru iRozhlas.cz dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová.

Kubíčkovy společnosti drobným investorům prodávají takzvané forexové roboty. Programy, které údajně svým majitelům zajistí neobvykle vysoké výnosy z obchodování na měnových trzích. Sám podnikatel loni podle serveru prohlásil, že i nejslabší robot měl výnos 65 procent. Zájemci prý přitom nepotřebují hlubší znalosti fungování finančních trhů, software má obchodovat za ně. Stačí zaplatit 150 dolarů (asi 3200 Kč) za licenci a dalších 500 dolarů (10.600 Kč) jako základní vklad.

Policisté ale už loni v březnu dospěli k závěru, že Kubíčkův byznys je ve skutečnosti pyramidovou hrou neboli letadlem, které ve vzduchu drží vklady nových klientů. Policie tehdy přijela na jeho zámek v Bezdružicích na Plzeňsku a do pražského sídla jeho společnosti WSM. Na obou místech provedla domovní prohlídky a podnikatele vyslechli. Po domovních prohlídkách mu zablokovala jeho nemovitosti za desítky milionů korun, ale neobvinila ho.

Proč policie čekala s obviněním devět měsíců, když finanční toky měla zmapované už loni v březnu, není jasné. Ani policie, ani dozorující státní zástupkyně několikaměsíční odstup nevysvětlila.

Kauzu nechtěl komentovat ani Kubíček, poslal pouze vzkaz přes spolupracovníka. "V současné chvíli nemáme dostatek informací, proto se k celé věci nechce vyjadřovat," sdělil marketingový ředitel společnosti WSM František Hýbl.

Témata:  podvod krimi EuroZprávy.cz Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy