Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kterou barvu mají Češi nejraději? Jedna z nich podle průzkumu zcela dominuje

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Podle průzkumu agentury STEM/MARK je nejoblíbenější barvou Čechů modrá, s odstupem následuje černá, zelená a červená. Ze základní palety barev je pak nejméně populární hnědá, kterou zvolilo jen jedno procento lidí.

Tři nejoblíbenější mužské barvy jsou modrá, zelená a černá. U žen je pořadí modrá, černá, červená a fialová, až pak následuje zelená. "U mužů může být vyšší dominance modré dána například oblibou džínoviny nebo vytvořením určitého návyku daného výchovou z raného dětství," uvedli autoři průzkumu.

Modrá je nejoblíbenější barvou pro třetinu dotázaných, černá pro 14 procent, zelenou má nejraději 13 procent respondentů a červenou 11 procent.

Pro mladší generaci mezi 15 a 30 lety je typičtější černá barva, pro střední generaci (45 až 60 let) je oblíbenější barva modrá. Ve srovnání s jinými generacemi pak lidé starší 60 let o něco více dávají přednost červené. U mladých lidí může být černá barva často symbolem vzdoru, u starší generace může modrá symbolizovat zklidňující barvu spojenou s poklidnějším obdobím života, poznamenal analytik agentury STEM/MARK Jan Burianec.

Dodal, že růžovou a fialovou barvu mají raději v menších obcích, zatímco větší města jsou charakteristická vyšším podílem obliby černé.

Témata:  Češi průzkumy muži lidé Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy