Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sběratel neuspěl ve sporu o výjimku pro dva kalašnikovy ani u Ústavního soudu

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si chtěl pořídit dvě útočné pušky typu kalašnikov. Zdůvodnil to svou sběratelskou vášní. Policie mu v roce 2011 neudělila výjimku, neuspěl pak ani se správní žalobou.

Muž je držitelem zbrojního průkazu. Pro zbraně z kategorie A ale potřeboval výjimku ze všeobecného zákazu, kterou už dříve pro jiné modely zbraní dostal. Předpokládal proto, že uspěje také u kalašnikovů. Bez pušek typu s označením 74U a ráží 5,45 x 39 prý kolekce nikdy nebude kompletní. Policie tak neudělením výjimky podle stížnosti znehodnotila jeho sběratelský záměr.

Justice ale dospěla k závěru, že mužův sběratelský záměr je nevěrohodný, průběžně jej totiž formuloval a zpřesňoval až při komunikaci s policí a správními soudy.

"Požadavek správního orgánu, aby osoba, která žádá o výjimku z všeobecného zákazu nabývat zbraně kategorie A pro sběratelské účely, popsala svůj sběratelský záměr, tedy cíl a předpokládaný rozsah své sbírky, je naprosto legitimní," rozhodl loni Nejvyšší správní soud.

"Uvedeným závěrům obecných soudců nelze z hlediska ústavnosti nic vytknout," stojí v aktuálním usnesení Ústavního soudu. Držení zbraně nespadá mezi základní práva a svobody, nelze je odvodit ani z práva vlastnit majetek, doplnili ústavní soudci.

Témata:  Ústavní soud ČR zbraně Kalašnikov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy