reklama

Změnu zákona o pohřebnictví navrhují lidovci, podle nich je nespravedlivé, že pozůstalí nemají nárok na pohřeb jen proto, že dojde k potratu nebo se dítě narodí mrtvé. "Těmto lidským pozůstatkům musí být zajištěna stejná pieta a důstojnost jako živě narozeným dětem zemřelým bezprostředně po porodu," uvádí se v důvodové zprávě.

Podle lidovců není mrtvě narozené dítě zahrnuto mezi lidské pozůstatky. Jedná se o odpad, který mají zdravotnická zařízení povinnost zlikvidovat ve spalovně. Pokud se ale dítě narodí živé a zemře těsně po porodu, jeho likvidace ve spalovně může být kvalifikována jako přestupek. Současný zákon o pohřebnictví také stanovuje, že pohřbení všeho, co není lidský ostatek, může být pokutováno až 50 tisíci korun.

Jenže většina ministerstev je proti tomuto návrhu, prý má řadu nedostatků. Například ministerstvo pro místní rozvoj argumentuje tím, že v srpnu letošního roku chce představit novelu zákona, která má přinést revoluci do pohřebnictví.

"V tomto návrhu má být mimo jiné zavedena pohřbívací povinnost mrtvě narozených dětí a ve vymezeném rozsahu umožněno pohřbívání plodů po potratu," tvrdí ministerstvo pro místní rozvoj, podle kterého by se zbytečně schvalovaly dvě podobné změny.

Ministerstvo zdravotnictví dokonce upozorňuje na to, že návrh vychází ze špatné znalosti legislativy. "Do definice jiných lidských pozůstatků je zahrnuto i tělo dítěte, u něhož známka života nebyla určena, tedy tělo mrtvě narozeného dítěte," cituje ministerstvo zdravotnictví platné zákony. Lidovci podle něj chtějí jen navodit pocit, že s "mrtvými dětmi" je zacházeno neeticky.