Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva OLAF neobsahuje nic nad rámec policejního spisu, tvrdí Valachová

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Členka mandátového a imunitního výboru Kateřina Valachová (ČSSD) si dnes pročetla zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o prověřování dotace pro farmu Čapí hnízdo. Poté řekla, že neobsahuje nic podstatného nad to, co už je ve vyšetřovacím spisu české policie.

Policie v případu Čapí hnízdo obvinila mimo jiné premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka.

"Podle mého soudu zpráva neobsahuje žádné převratné nové skutečnosti, které by už před tím nebyly obsaženy ve vyšetřovacím spisu," uvedla Valachová. Je podle ní zjevné, že OLAF a česká policie spolupracovaly a vyměňovaly si informace. "Zpráva v žádném případě neobsahuje konstatování trestného jednání jakékoli osoby, není to jejím účelem," podotkla Valachová. Kompetence OLAF je podle ní jiná.

Exministryně školství nepředpokládá, že by mandátový výbor už v úterý doporučil plénu, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne. Někteří členové výboru totiž podle ní namítají, že se dosud nemohli seznámit s vyšetřovacím spisem. Nejpozději na následující schůzi by měl výbor udělat vše pro to, aby usnesení přijal, dodala Valachová. Příští týden ve středu bude přitom Sněmovna jednat o vyslovení důvěry Babišově vládě.

Ministerstvo financí odmítlo celou padesátistránkovou zprávu OLAF zveřejnit, zpřístupnilo jen tři odstavce závěrů. Píše se v nich o nesrovnalostech v projektu Čapího hnízda.

Témata:  Kateřina Valachová Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy