Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi a Slováci podepsali dohodu o vzdušné obraně

Národní památník na Vítkově - pietní akt u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války
Národní památník na Vítkově - pietní akt u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha/Bratislava - Prováděcí dohodu k dříve dojednané smlouvě mezi Českem a Slovenskem o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru dnes v Bratislavě podepsala ministryně obrany Karla Šlechtová se svým slovenským kolegou Peterem Gajdošem. Pilotům jedné země bude umožněno zasáhnout za použití zbraní na území druhého státu bývalého Československa.

Šlo by například o situaci, kdy by teroristé unesli civilní letadlo a chystali se s ním zaútočit. Dokument zároveň předpokládá vzájemnou pomoc v případě, že by jedna ze zemí nebyla s to zajistit ochranu svého vzdušného prostoru. Detaily spolupráce určuje právě prováděcí dohoda.

"V praxi to znamená, že si budeme poskytovat vzájemnou spolupráci při ochraně vzdušného prostoru. Je jedno, jakými prostředky vzdušné ochrany nebo jinými systémy protivzdušné obrany," řekl Gajdoš.

Překážkou naplnění projektu takzvaného společného nebe, který podpisem prováděcí dohody vstupuje do praxe, není podle ministrů skutečnost, že armády obou států bývalé československé federace využívají rozdílné typy stíhaček. "Co se týče toho, že Česká republika vlastní gripeny a Slovenská republika vlastní migy (...), byla jsem ujištěna, že žádný problém zde není," řekla Šlechtová.

Ministři hovořili také o možnostech spolupráce českých a slovenských zbrojařských podniků při modernizaci armád obou zemí. "Očekávám i vzájemnou spolupráci česko-slovenských firem. Pro mě je to jedna z priorit," řekl Šlechtová. Dodala, že česká i slovenská vláda ve svém programovém prohlášení počítají s podporou domácího obranného průmyslu.

Témata:  Karla Šlechtová Armáda České Republiky Slovenská armáda

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy