Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Fico chtějí rozhodování v EU řešit konsenzem. Společně také zavrhli kvóty

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Premiéři Česka a Slovenska se shodují v odmítání uprchlických kvót a mají shodný názor, že zásadní politická rozhodnutí v EU je třeba přijímat konsenzem šéfů členských států a vlád.

Předseda slovenské vlády Robert Fico rovněž vyjádřil podporu Česku, Polsku a Maďarsku v souvislosti s žalobami, které podala Evropská komise.

"Pokud jde o migrační problemtiku, postoje vlád Česka a Slovenska jsou prakticky totožné... Chceme a budeme projevovat solidaritu České republice, ale i Polsku a Maďarsku, pokud jde o žaloby, které byly na tyto země podané, protože to je naprostý nesmysl...," řekl Fico.

"Kvóty nefungují, jsou neefektivní, rozdělují Evropskou unii a zaplatili jsme obrovskou politickou daň za to, že takové rozhodnutí bylo přijato jen většinou na Radě ministrů," dodal premiér SR.

Šéf české vlády Andrej Babiš, který je na Slovensku na své první bilaterální zahraniční návštěvě ve funkci premiéra, na otázku novináře ohledně možného vstupu Česka do eurozóny řekl, že zatím tuto potřebu necítí.

Témata:  Andrej Babiš Robert Fico Slovensko EU migrace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy