Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Faltýnek chtějí účast v imunitním výboru Sněmovny odložit

Andrej Babiš /ANO
Andrej Babiš /ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek požádali o možnost posunutí termínu jejich účasti na jednání mandátového a imunitního výboru Sněmovny, který projednává policejní žádost o jejich vydání ke stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Chtějí se seznámit se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k Čapímu hnízdu. ČTK to dnes řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Taková žádost má podle něj "racionální opodstatnění".

Podle Grospiče výbor o žádosti Babiše a Faltýnka rozhodne v úterý na svém jednání. V případě, že jí výbor vyhoví, rozhodnou jeho členové o náhradním termínu, dodal.

Zpravodajka ke kauze Čapí hnízdo Kateřina Valachová (ČSSD) řekla ČTK, že jde o právo poslanců být slyšen, nikoli jejich povinnost. "Je to jejich právo. Ale stejně tak opačně platí, že když nepřijdou, tak mandátový a imunitní výbor nemá nějakou překážku přijmout usnesení," dodala. Na úterní jednání výboru mají přijít i policejní vyšetřovatel a státní zástupce.

Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro Farmu Čapí hnízdo policie obvinila Babiše, Faltýnka a dalších devět lidí. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání. Sněmovna je v minulém funkčním období vydala ke stíhání, nyní o nové policejní žádosti rozhoduje znovu, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát a nabyli tím imunitu v plném rozsahu.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy