Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o Hrad finišuje: Útoky proti soupeřům zintenzivňují

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Do 1. kola prezidentských voleb už zbývá jen týden a někteří uchazeči o Pražský hrad zesilují útoky na soupeře. Vymezují se hlavně proti současnému současné hlavě státu Miloši Zemanovi.

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že hlavní důvod velké voličské podpory Zemana je, že se s ním voliči v poslední době nepotkali.

V pátečním videu pak zkritizoval, že se někteří zájemci o Hrad některých debat neúčastní, jmenoval Jiřího Drahoše a hlavně Zemana. "Není možné, aby se Miloš Zeman zbaběle vyhýbal těmto debatám a nastrkoval místo sebe (mluvčího Jiřího) Ovčáčka s fíkusem," řekl Topolánek s odkazem na jednu z debat, ve které měl s kandidáty místo Zemana debatovat jeho mluvčí. Topolánek dodal, že možná Zemanovi křivdí a nejde o zbabělost, ale možná není fyzicky schopen se jich zúčastnit.

Proti Zemanovi se vymezila petice, pod kterou se ve čtvrtek podepsal Marek Hilšer a v pátek Drahoš. Vyzývá prezidenta, aby co nejdříve zveřejnil zdroje svého financování. "Ať přesně víme, zda jste kandidát opravdu český, nebo spíše ruský, případně čínský," uvádí petice. Skrývání sponzorů podle autora petice ponechává pochybnosti, že ji financuje mafie nebo cizí mocnost. Zároveň petice vyzývá české úřady, aby zdroje financování kampaně Zemana prověřili.

Petice reaguje na skutečnost, že Zeman nechce vést kampaň. Vylepování billboardů a plakátů nebo rozesílání letáků ze něj zorganizovali jeho spolupracovníci a příznivci. Není proto jasné, z jakých peněz byly náklady zaplaceny. Na svém volebním účtu zatím prezident žádné výdaje nezveřejnil.

Další z kandidátů Pavel Fischer v pátek na twitteru poukázal na negativní reklamy vůči některým kandidátům na Pražský hrad. Zobrazují se podle něj uživatelům facebooku. Ke svému vyjádření přiložil příspěvek jednoho z členů facebookové komunity, podle kterého si reklamu zadal Michal Horáček. Jeho tým to ale odmítl, Fischer podle nich naletěl na nepravdivou zprávu.

Témata:  prezidentská kampaň Mirek Topolánek Miloš Zeman Marek Hilšer Jiří Drahoš Pavel Fischer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy