Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obnoví KLDR po třech letech schůzky rozdělených rodin?

Poslední setkání rozdělených korejských rodin proběhlo před třemi léty.
Poslední setkání rozdělených korejských rodin proběhlo před třemi léty.
Foto: Reprofoto ČT

Soul - Jižní Korea chce při úterní schůzce se severokorejskými představiteli vyzvat KLDR k obnově setkání rodin rozdělených válkou z let 1950-53. Doposud se schůzek zúčastnilo takřka 19.000 Korejců, kteří měli možnost sejít se se svými příbuznými přímo, a dalších asi 3750, kteří si s blízkými mohli popovídat prostřednictvím videokonference.

Jižní a Severní Korea se minulý týden dohodly, že se jejich vysocí představitelé sejdou k jednání o možné účasti KLDR na únorové olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu a dalších tématech. První rozhovory mezi Korejemi od prosince 2015 se mají uskutečnit v Pchanmundžomu na linii rozdělující oba korejské státy.

"Připravujeme se na diskuzi o otázce rozdělených rodin a o způsobech snížení vojenského napětí," řekl dnes podle jihokorejské agentury Jonhap novinářům jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon, který bude stát v čele pětičlenné delegace, již Soul na schůzku vyšle. Stejně početnou delegaci KLDR povede Ri Son-kwon, šéf Výboru pro mírové sjednocení vlasti, který má na starosti vztahy s Jižní Koreou.

Od ozbrojeného konfliktu zůstávají obě Koreje technicky ve válečném stavu, protože válka byla ukončena pouze dohodou o příměří, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy. Vlády v Soulu a Pchjongjangu tak svým občanům zakazují posílat si dopisy, telefonovat si či psát e-maily, pokud nemají vládní povolení.

Pravidelná setkání rozdělených rodin začala po historickém mezikorejském summitu v roce 2000 a původně se konala jednou do roka. Vzhledem k obnovovanému napětí na Korejském poloostrově v důsledku jaderných a raketových testů se ale schůzky v poslední době konají méně často. Poslední schůzka rozdělených rodin se uskutečnila koncem roku 2015.

V Jižní Koreji jsou účastníci schůzky vybíráni v loterii. Výherci se pak mohou setkat se svými dětmi, sourozenci, manželi či rodiči, kteří žijí v komunistické KLDR. Šťastlivce zpravidla doprovázejí na schůzku další jejich příbuzní. V případě osob, jimž setkání povoluje Severní Korea, jde zřejmě zřejmě o osoby věrné režimu diktátora Kim Čong-una.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy