reklama

Telička připomíná, že když před prvními přímými prezidentskými volbami odpovídal Zeman na otázku, jestli by zkusil kandidovat znovu za pět let, jeho odpověď zněla zcela jasně. „Proboha ne. To už by mi bylo 73 let, a i když uznávám, jak ukazuje pan Schwarzenberg, že i v 73 nebo v 74 letech se lze ucházet o funkci prezidenta, já se přece jen domnívám, že zhruba ta hranice 70 let je hranicí mezi létem a podzimem života,” cituje jeho odpověď Telička.

I tato svoje slova ale podle europoslance evidentně nedodržel. „Nyní je Zemanovi 73 let, je tudíž, jak sám prohlásil, ve svém 'podzimu života'. I přesto kandiduje znovu,“ zdůrazňuje Telička.

„Zalíbilo se mu snad místečko na Hradě a pozornost médií? Nebo podlehl nátlaku svých spolupracovníků, kteří by museli své pozice pravděpodobně opustit spolu s ním? Jisté je jedno. Jeho zdravotní stav rozhodně nebyl tím, co by mluvilo ve prospěch další kandidatury,“ píše politik na svých stránkách.

Přestože Zeman dlouhodobě opakuje, že je jeho stav dobrý, Češi se podle Teličky mohli na vlastní oči již několikrát v přímém přenosu přesvědčit, že jeho kondice je neuspokojivá. „A to nemluvím jen o problémech s nohou, kterou nyní dokonce nechává novináře osahat, aby se na vlastní oči přesvědčili, že se nejedná o protézu,“ připomněl jednu ze známých událostí.

Upozornit na svůj vyhovující zdravotní stav se Zeman podle něj snaží skutečně neobvykle často. „Nejenže o tom při každé příležitosti mluví, s médii se během tiskové konference podělil i o skvělou zprávu, že mu zmizela cukrovka. 'V sobotu mi odešla cukrovka. Lékař i já jsme z toho byli v šoku. Po dlouhých a dlouhých letech jsem byl zbaven této choroby. Patrně proto, že v poslední době jím velmi často sladká jídla, neboť mně chutnají,' řekl. Šok z nenadálého uzdravení ale příliš dlouho netrval. Jeho pár dní později totiž jeho ošetřující lékař oznámil, že cukrovka neodešla, že se jednalo pouze o laické vysvětlení pana prezidenta,“ připomíná Telička.

Přesto v textu zveřejněném po Novém roce Telička prezidentovi přeje zdraví. „Přeji Miloši Zemanovi dobré zdraví, ale také větší názorovou pevnost a imunitu proti časté zálibě uvádět, mírně řečeno, veřejnost v omyl,“ dodává europoslanec.