Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pirátům se nelíbí programové prohlášení vlády: Je ohrožena transparentnost státu

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha - Piráti kritizují novou verzi programového prohlášení menšinové vlády Andreje Babiše. Z nového dokumentu podle nich zmizely důležité formulace protikorupčních opatření, které byly v původním návrhu.

Třetí nejsilnější sněmovní strana dnes vyjádřila obavy, že se kvůli tomu nepodaří zlepšit transparentnost státu. "U firem čerpajících veřejné prostředky nebyl zahrnut požadavek na odkrytí vlastnické struktury. U veřejných zakázek byl doplněn jen obecný závazek k transparentnosti. Nezávislost státního zastupitelství byla doplněna, ale místo jejího posílení je uvedeno 'nové nastavení', což zní mnohoznačně. Chybí úprava nominací do dozorčích rad státních firem," uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Kritizoval také skutečnost, že v programovém prohlášení nejsou jasně stanoveny podniky, kterých by se měla týkat povinnost zveřejňovat smlouvy v registru. Konkrétně Pirátům jde o ČEZ a Českou poštu, o kterých i původní návrh vládního dokumentu mluvil.

"Každý, kdo to s bojem proti korupci myslí vážně, přesně ví, proč je potřeba být přesný a neumožňovat relativizaci potřebných opatření. Doufám že se podobně jako s textem prohlášení, nevytratí i deklarovaná podpora hnutí ANO těchto návrhů ve Sněmovně," uvedl předseda poslaneckého klub Pirátů Jakub Michálek.

Piráti už před zveřejněním programového prohlášení oznámili, že vládě na středečním hlasování důvěru nedají.

Témata:  vláda Ivan Bartoš Česká pirátská strana

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy