Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš má smůlu a důvěru nedostane? Před jednáním ve Sněmovně padala ostrá slova

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - KDU-ČSL na dnešním jednání Sněmovny nedá důvěru menšinové jednobarevné vládě hnutí ANO. Lidovci považují za nesprávné, že se premiér Andrej Babiš (ANO) nepokusil o sestavené většinového kabinetu. Starostové a nezávislí chtějí přerušit schůzi, na které se má hlasovat o důvěře pro vládu. Místo toho by se podle nich mělo hlasovat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli případu Čapího hnízda.

Podle lidovců je několik možností pro vznik většinové vlády, ale ANO o nich vůbec nejednalo. "Premiér nejednal o koaliční vládě, protože ji nechce," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Já si neumím moc představit, že by (rakouský kancléř) Sebastian Kurz nebo (německá kancléřka) Angela Merkelová řekla, mě už to nebaví v koalici, já chci vládnout sama, a tak mi dejte důvěru. To je spíš taková orientální mentalita," řekl s poukazem na povolební vyjednávání v sousedních zemích.

Vytvoření menšinové vlády, která nemá zajištěnou důvěru, označil Bělobrádek za manažerské selhání Babiše a prezidenta Miloše Zemana, který záměr předsedy ANO podpořil. Podle Bělobrádka je pro politickou a ekonomickou stabilitu Česka třeba, aby mělo většinovou vládu, bez ohledu na to, zda v ní KDU-ČSL bude.

Lidovci také nechtěli spojovat důvěru vládě s kauzou Čapí hnízdo, i když by podle nich měla Sněmovna vydat Babiše ke stíhání. Podle nich je ale třeba, aby mandátový a imunitní výbor celou záležitost projednal, než se vydáním bude zabývat plénum Sněmovny. Proto nepodpoří návrh na to, aby dnes poslanci o vydání hlasovali i bez stanoviska výboru. Nechtějí ani přerušit schůzi Sněmovny do doby, než výbor rozhodne, o důvěře vládě by se podle nich mělo hlasovat dnes.

Předseda poslanců hnutí STAN Jan Farský na adresu Babiše uvedl, že s žádostí o důvěru před poslance předstupuje zcela nedůvěryhodný politik, který je veden ve svazcích někdejší československé tajné policie StB, vyšetřován z podvodu a evropské orgány ho označily za podezřelého ze dvou trestných činů. "Proto pro tuto vládu hlasovat nebudeme," konstatoval.

Odložení hlasování o důvěře by mohlo podle Farského "ušetřit" jeden promrhaný pokus o sestavení kabinetu v situaci, kdy prezident Miloš Zeman slibuje opětovné pověření Babiše a premiér současně avizuje, že i při druhém pokusu bude usilovat o menšinovou vládu. "V této situaci je lepší počkat na nově zvoleného prezidenta," uvedl. První kolo prezidentských voleb se koná tento týden.

Starostové naopak chtějí zařadit bod, ve kterém by se hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka, protože projednávání jejich případu v mandátovém a imunitním výboru se neúměrně natahuje. "Minulá Sněmovna rozhodla za 27 dní od doručení žádosti (o vydání), dnes je to 50. den," řekl. Oproti minulému volebnímu období, kdy Sněmovna dvojici představitelů ANO ke stíhání vydala, se podle Farského přitom nic nezměnilo, argumentaci české policie naopak jen podpořila zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle Farského podpoří postup mimo jiné Piráti.

Témata:  vláda Andrej Babiš Pavel Bělobrádek Starostové a nezávislí Jan Farský

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy