Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman otočil? Babiše jmenuje i podruhé, tentokrát ale chce 101 podpisů poslanců

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes uvedl, že nynější vláda Andreje Babiše (ANO) "velmi pravděpodobně" důvěru Sněmovny nezíská. Potvrdil, že mu dá i druhou šanci. Vyzval ho ale, aby si před dalším pokusem vyjednal pro svůj kabinet dostatečnou podporu ve Sněmovně.

"Zavazuji se tedy, že vytvořím před avizovaným druhým pokusem dostatečný časový prostor, odpovídající možná německému modelu, aby mohla proběhnout jednání, ať už budou směřovat k většinové koaliční vládě, anebo naopak k menšinové vládě s tolerancí nebo podporou některých parlamentních subjektů," prohlásil prezident.

Dále uvedl, že podpora některé z dalších stran Babišově vládě by mohla být založena na svornících, které jsou už v programovém prohlášení současného kabinetu. Zemanovi připomíná švédský stůl, z něhož si každý může vybrat, co chce.

"Předpokládám, že mě pan Andrej Babiš bude pravidelně informovat o výsledcích svých jednání. V okamžiku, kdy přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem," uvedl Zeman na dotaz, jak dlouho by jednání mohla trvat. Blíže dobu specifikovat odmítl.

Před jmenováním první Babišovy vlády Zeman po premiérovi 101 podpisů nevyžadoval. Při povolebních jednáních s politickými stranami prezident uvedl, že tento požadavek nevznášel kvůli tomu, aby Babiše nemohl nikdo při sestavování kabinetu vydírat.

K osobě premiéra Zeman dnes také uvedl, že poslanci by v jeho případě měli ctít presumpci neviny. Neměli by si hrát na vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo, v níž Babiš figuruje, řekl prezident. Připomenul také, že vyšetřování může trvat dlouho, jako se to ukázalo v případě jiných politiků.

Zeman k poslancům mluvil zhruba 25 minut, po skončení svého vystoupení z jednacího sálu Sněmovny odešel.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy