reklama

Vlci se na Broumovsko vrátili v roce 2015 po 250 letech a od té doby zadávili desítky ovcí a koz. "Důvodem je to, že se cítíme státem podvedeni. Jsme ponecháni napospas vlkům, kteří zabíjejí a týrají naše zvířata, a stát nám zakazuje se účinně se bránit," uvedl v prohlášení zástupce chovatelů Tomáš Havrlant. Vlk je zákonem chráněný, kraje chovatelům vyplácí peníze na náhradu škod způsobených vlkem.

Vlčí teritorium v hradeckém kraji se dál rozšiřuje. Novou oblastí na Trutnovsku, kde chovatelé také hlásí škody spáchané vlky, je zvlněná krajina západně od Trutnova v okolí obce Vlčice, která má vlka ve znaku. "První případ se stal 23. října a zatím poslední 2. listopadu. Vždy šlo o jednu ovci, pokaždé si vybral nejmenší. Veterinář měl hned jasno, udělal to vlk. Stádo bylo v ohradě, musel přeskočit. Nebyla to smečka," řekl Jan Tylš, který ve Vlčicích hospodaří.

Jeho slova potvrdil Jiří Hejna z odboru životního prostředí trutnovského městského úřadu, kam se chovatel obrátil, aby získal náhradu škody. "Byl to vlk, nepochybuji o tom," sdělil Hejna.

"Máme povinnost to zadokumentovat, pak to pošleme na krajský úřad, kde poškozený žádá o náhradu. V těchto místech mě to překvapilo," dodal.

Útoky vlků ve Vlčicích jsou podle něho novinkou. Případy jsou známé spíše z Petříkovic a Chvalče, tedy z oblasti Trutnovska, která sousedí s Broumovskem. "Tam to mají na svědomí asi vlci z Broumovska. Kde se ale vzali ve Vlčicích, to nevím," řekl Hejna.

Více než čtyřčlenná vlčí smečka je od roku 2015 potvrzena v severní části Broumovska, kde se vlci i rozmnožují a zadávili desítky ovcí, koz a ulovili několik kusů divoké zvěře. Broumovští vlci pocházejí z Lužice z polsko-německého pomezí. Smečka se tam usadila po více než 250 letech. Lužičtí vlci oproti karpatským, kteří se drží spíše v horách, dávají přednost mírně zvlněné krajině, takové jako je na Broumovsku a také v podhůří Krkonoš v okolí Trutnova.