reklama

Fiala poukázal na to, že prezident jmenoval Babišovu jednobarevnou vládu, aniž usilovala o transparentní většinu ve Sněmovně. Vítězné hnutí ANO vyjednávalo s dalšími stranami podle předsedy ODS jen formálně. "Pokud by získal tento kabinet důvěru, hrozilo by vychýlení moci v Česku," soudí Fiala.

"Naši voliči nám nedali mandát, abychom zaštítili jednobarevnou menšinovou vládu ANO," pokračoval šéf ODS. Občanským demokratům se podle něho nelíbí ani její program. "V některých částech je vágní, v dalších málo ambiciózní a v jiných zcela nepřijatelný," uvedl Fiala.

Podle předsedy poslanců STAN Jana Farského tíží Babiše kauzy z minulosti i současnosti a měl by sám uznat, že nemůže být důvěryhodným premiérem. Zmínil před poslanci jeho vedení ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti, privatizaci Unipetrolu i dotace farmu Čapí hnízdo. "Mě minulost premiéra stále straší," řekl Farský. Soudí taky, že Babiš by v souvislosti s případy mohl využít, až zneužít svého postavení. "Nezlobte se, ale já mu zkrátka nevěřím," řekl Farský.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že vládní program neodráží všechny záměry, na něž komunisté kladou důraz. Vadí mu například to, že v programu je jen jedna věta o zvyšování minimální mzdy. Filip sice ocenil, že kabinet chce připravit předlohu o zavedení obecného referenda, chybí mu ale termín pro její předložení a závazek, že norma bude pro kabinet prioritní. Kritizoval i to, že vláda chce dál vysílat vojáky i do zahraničích misí bez rezoluce Rady bezpečnosti OSN.