Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pospíšil i Gazdík volili Drahoše. Na Hradě je prý třeba změna

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Plzeň - Je to prozápadní politik, který bude českou společnost spojovat, říká o někdejším šéfovi Akademie věd ČR Jiřím Drahošovi předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Právě to je důvod, proč mu dnes dal svůj hlas.

Pospíšil odevzdal svůj hlas ve volební místnosti Plzni-Valše. Pro Drahoše se europoslanec a předseda TOP 09 rozhodl nejen pro jeho postoje, roli hrálo i to, že podle průzkumů má šanci porazit v druhém kole současného prezidenta Miloše Zemana.

Podle Pospíšila není důležité, zda jsou kandidáti postaveni politickou stranou, nebo zda jsou nezávislí. „V tuto chvíli je ve společnosti atmosféra, že větší šanci mají nezávislé osobnosti, ale to nevadí," poznamenal.

Přiznal také, že doufá, že volby přinesou na Pražském hradě změnu. „Pan profesor Drahoš pro mě splňuje dvě základní podmínky: je to prozápadní politik a je to člověk, který bude českou společnost spojovat. Pokud bude zvolen, nebude to prezident, který by rozdělovat českou společnost, který by vyvolával umělé spory a pak z nich politicky těžil," uvedl Pospíšil.

Na Hradě je podle něj třeba mít politika, který bude klidnou silou a který bude rozumný, rozvážný a moudrý člověk. To podle Pospíšila splňuje právě Drahoš. V boji o Hrad jsou i jiní kandidáti, které by si dovedl představit jako kvalitní prezidenty. Hlavně doufá, že uspěje kandidát, který je nositelem evropských hodnot, bude se orientovat víc na Evropu než na východ, kam se zaměřoval Miloš Zeman.

Drahošovi svůj hlas dal také předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Drahoš je podle něj osobností se zkušenostmi, která za sebou nemá žádné skandály a pochybení, řekl politik, který odvolil v Suché Lozi na Uherskohradišťsku krátce po 18:00.

Jasno měl šéf STAN už před rokem a čtvrt, kdy se s Drahošem setkal. "Česká republika potřebuje změnu. Potřebuje ujasnění toho, že patříme na západ, do Evropské unie. Potřebuje mezinárodní prestiž tak, aby hlava státu nedělala v zahraničí ostudu. Potřebujeme, aby hlava státu stmelovala, nikoli rozdělovala. Aby spíše moderovala problémy a pomáhala jejich řešení, než je vytvářela," uvedl Gazdík.

Drahoš i současný prezident Miloš Zeman, podle něj mají reálnou šanci projít do druhého kola prezidentských voleb. Kampaň, která jim předcházela, označil za plochou. "Žádné zásadní téma v ní nerezonovalo. Značným způsobem ji ovlivnilo to, že pan prezident odmítl diskutovat se svými protikandidáty. Z Hradu na ně shlížel, jak se mezi sebou škorpí," řekl Gazdík.

Incident, při kterém dnes Zemana napadla ve volební místnosti zčásti obnažená žena, byl podle něj ze strany aktivistky dementní. "Žijeme v demokratické společnosti a každý má právo kritizovat nás politiky. Ale dělat to při volbách a dělat to tak hloupým způsobem, je odsouzeníhodné. Myslím, že tento čin panu prezidentovi nějaký hlas přihraje," řekl Gazdík.

Témata:  Jiří Pospíšil Jiří Drahoš Petr Gazdík Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy