Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dejte si pozor: V polských jablcích z Makra našla inspekce zakázaný pesticid

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - V rámci průběžných kontrol přítomnosti cizorodých látek v potravinách zjistila Potravinářská inspekce přítomnost zakázaného pesticidu propargit v šarži jablek červených Gloster, země původu: Polsko. Rozbor potvrdil kontaminaci propargitem v koncentraci 0,043 mg/kg.

Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. v Olomouci. Pesticid propargit je v Evropské unii kvůli nežádoucím vedlejším účinkům zakázaný, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Za poslední tři měsíce jde o třetí zjištěnou dodávku polských jablek, která obsahovala buď zakázané pesticidy nebo v nich bylo nadlimitní množství těchto látek. Jednou šlo o odrůdu Šampion, podruhé o odrůdu Prince. Aktuální zjištění u odrůdy Gloster hovoří o koncentraci propargitu 0,043 miligramu na kilogram jablek.

SZPI s prodejcem zahájí správní řízení o uložení sankce a také vkládá informaci do evropského systému rychlého varování RASFF.

Pesticidy jsou chemikálie, které pěstitelé používají k hubení živočišných a rostlinných škůdců. Jejich používání však škodí i zdraví člověka.

Témata:  SZPI Makro potraviny ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy