Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média bijí na poplach: Zákon o pomluvě zavede cenzuru

Média, ilustrační fotografie
Média, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Česká média bijí na poplach kvůli novele zákona o trestní odpovědnosti firem. Obávají se, že omezí svobodu slova a zavede cenzuru. Když někdo podá trestní oznámení pro pomluvu, nebude stíhaná jen konkrétní osoba, ale celá firma. A sankce pro ni mohou být likvidační.

O novele zákona budou dnes hlasovat poslanci. Navrhl ji komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. "Když budou vysílat objektivní a pravdivé informace, nemusí se nikdo bát, že bude stíhán pro pomluvu," netají se komunista tím, že novela je namířena především na média.

Právě na návrh komunistického poslance se ve sněmovně dostal do novely zákona trestný čin pomluvy, za který může být stíhána celá firma. Trestem by pak mohla být vysoká pokuta, i zákaz činnosti. "My se obáváme, že to povede k šikanování médií a bojíme se, že to může vést až k účelovým pokusům o likvidaci médií," řekl TV Nova šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Taková hrozba může prý dospět až k likvidaci svobodné žurnalistiky.

Obavy médií sdílejí i někteří politici. "Umožňuje zvůli a co zejména, umožňuje zvůli politiků vůči svobodným médiím," prohlásil Miroslav Kalousek (TOP 09). Přidal se k němu i šéf ODS Petr Fiala: "Já to vnímám jako další ze zbytečných a hloupých zákonů, které nic nezlepší a jenom komplikují situaci."

Ale třeba vládní sociální demokraté ruku pro novelu zákona zvednou. "Pomluva je také trestný čin, který může spáchat právnická osoba. ČSSD bude podporovat ten původní návrh, jak odešel ze Sněmovny do Senátu," potvrdil Jan Chvojka (ČSSD).

Senátní novela šla totiž ještě dál a na návrh senátora Miroslava Antla za ČSSD z ní zmizel i takzvaný vyviňovací paragraf. Firma by tak mohla být vystavena trestnímu stíhání i pokud má nastaveny veškeré kontrolní mechanismy.

Témata:  média zákony Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy