Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi jablka? Pořádně si připlatíte, ceny v ČR jsou nejvyšší za poslední roky

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hradec Králové - Kilogram jablek se v obchodech prodává v průměru za 35 korun, u některých odrůd jdou ceny až k 50 korunám za kilogram. Důvodem vysokých cen je neúroda jablek v hlavních pěstitelských zemích v Evropě způsobená loňskými jarními mrazy.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila průměrná cena kilogramu jablek v polovině prosince 35,05 koruny, což bylo meziročně o 20 procent více. Nad 30 korun za kilogram, a to jen těsně, se v minulém desetiletí cena jablek v prosinci dostala jen v letech 2015, 2013 a 2012.

Ceny jablek v Česku odpovídají situaci na evropském trhu, protože Česká republika je u jablek z více než poloviny závislá na dovozu. "Loňská úroda jablek v Evropské unii ve výši 9,3 milionu tun byla třetí nejnižší za posledních 20 let. Proti normálu chybí v Evropě pro první pololetí letošního roku 1,5 milionu tun jablek," řekl dnes předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Neúroda se loni projevila i v růstu cen jablek pro zpracování na mošty a jiné výrobky. Farmářské ceny jablek na zpracování loni meziročně vzrostly o 130 procent zhruba na šest korun za kilogram. Farmářské ceny konzumních jablek loni v listopadu přesáhly 14 korun za kilogram, v listopadu 2016 byly kolem desetikoruny.

V absolutním vyjádření nynější ceny konzumních jablek nejvyšší nejsou. Například v srpnu 2013 se cena jablek podle ČSÚ dostala téměř na 42 korun za kilogram. Letní nadprůměrné ceny jsou však specifické tím, že levnější česká produkce je již vyprodána a na trhu jsou jen dražší jablka z dovozu. Naopak na podzim v době sklizně jdou ceny obvykle dolů.

O závislosti cen ovoce v Česku na situaci v Evropě vypovídají loňské farmářské ceny meruněk. Ačkoli v Česku byla úroda meruněk hluboce podprůměrná ve výši 811 tun, tak farmářské ceny meruněk meziročně klesly o 11 procent. "Bylo to dáno tím, že v jižní Evropě byla úroda meruněk vysoká. A tyto levné meruňky ovlivnily ceny i u nás," řekl Ludvík.

Témata:  zdražování ceny potravin ovoce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy