Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišova vláda důvěru nedostala. Opozice nevybíravě kritizuje Babiše

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes důvěru od poslancu nedostala. Pro kabinet hlasovalo všech 78 poslanců za hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.

Žádost o vyslovení důvěry Sněmovna rozjednala minulou středu, diskusi nedokončila. Dnešní debata trvala už jen asi půldruhé hodiny. Pak se hlasovalo po jménech od vylosovaného poslance, kterým byl Roman Kubíček (ANO).

Politici neúspěch vlády označili za Babišovo selhání a prohru. Prezident Miloš Zeman by podle nich měl buď s dalšími kroky vyčkat na výsledek druhého kola voleb hlavy státu, případně pověřit někoho, kdo se sestavování vlády zhostí odpovědně.

Předseda ODS Petr Fiala považuje vyslovení nedůvěry vládě za politické selhání a velkou prohru Babiše. Česko podle něj ztratilo tři měsíce od voleb. "Od prezidenta očekávám, že se zdrží politických rozhodnutí do doby, než bude jasno o jeho dalším mandátu," napsal na twitteru s poukazem na nadcházející druhé kolo prezidentských voleb, ve kterém Miloš Zeman Zeman usiluje o znovuzvolení. 

První pokus o sestavení vlády byl podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka zbytečný a promarněný. Vyslovení nedůvěry vládě vnímá jako manažerské selhání Babiše a Zemana. Z Babišovy strany podle šéfa lidovců nebylo dostatečně důkladně vedeno vyjednávání. Ze Zemanovy strany považuje urychlené jmenování vlády bez předjednané důvěry za součást taktiky před prvním kolem prezidentských voleb.

Podle Bělobrádka měl Zeman už před prvním pokusem trvat na tom, aby mu Babiš předložil podpisy 101 poslanců, kteří vládu podpoří. Další vývoj bude záviset i na výsledku prezidentských voleb, řekl novinářům.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru napsal, že Babiš při prvním pokusu o sestavení vlády propadl. "Miloš Zeman by mu teď neměl dávat reparát, ale pověřit sestavením vlády někoho, kdo se toho zhostí odpovědně," napsal europoslanec.

Poslanec ODS Václav Klaus uvedl, že nynější vláda ani sama důvěru Sněmovny nechce, o čemž svědčil i "apatický" projev premiéra, s nímž o důvěru žádal. Poslanci by proto celé martyrium měli ukončit.

Klaus také poznamenal, že důvěra vládě a trestní stíhání Babiše, který je podezřelý z dotačního podvodu, spolu nesouvisí. Pozastavil se ovšem nad tím, že i když "tři čtvrtiny evropských dotací jsou zlodějna", vláda proti tomu v programu nijak nebojuje. "Už není normální pracovat, normální je čerpat," posteskl si Klaus.

Témata:  vláda Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy