Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoš má zvolení jisté? Podporuje ho většina voličů neúspěšných kandidátů

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Zhruba tři čtvrtiny voličů většiny nepostupujících kandidátů na prezidenta by ve druhém kole volby daly hlas Jiřímu Drahošovi.

Agentury STEM/MARK a Median ve zveřejněných výsledcích průzkumu uvedly, zda by voliči nepostupujících kandidátů Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera a Mirka Topolánka volili spíše Drahoše, nebo Miloše Zemana, případně volit nešli. Agentury vynechaly voliče Jiřího Hynka, Petra Hanniga a Vratislava Kulhánka, u kterých by kvůli malému počtu voličů mohla vzniknout výrazná statistická odchylka.

Drahošovi by dalo hlas 71 až 77 procent oslovených voličů Fischera, Horáčka, Hilšera a Topolánka. K Zemanovi by se naopak přiklonilo jen 15 až 22 procent voličů těchto čtyř neúspěšných kandidátů. Největší podporu má Drahoš mezi voliči Fischera. Zemana by volili nejčastěji příznivci Topolánka.

Největší podíl lidí, kteří by již ve druhém kole vůbec nešli volit, je mezi příznivci Horáčka. K urnám by nepřišla téměř desetina z nich.

Fischer získal v prvním kole asi deset procent hlasů, Horáček a Hilšer shodně přibližně devět procent a Topolánek čtyři procenta.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy