Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi a zahraniční státy? Nejlepší vztah máme ke Slovensku, u Německa došlo ke změně

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Češi mají stabilně nejlepší vztah ke Slovensku. Na druhém místě je Rakousko. Veřejnost výraznou většinou hodnotí pozitivně také Holandsko, Chorvatsko, Francii, Itálii, Švédsko a Dánsko. Nejhůře hodnocenými zeměmi jsou stále Turecko, Čína, Ukrajina, Rusko a Srbsko. Ukázal to průzkum agentury STEM.

V průzkumu lidé známkovali svůj vztah k určité zemi jako ve škole. Podíl jedniček a dvojek byl v případě Slovenska 89 procent, u Rakouska 78 procent a u Nizozemska 74 procent. Alespoň 70 procent získaly ještě Chorvatsko, Francie, Itálie, Švédsko a Dánsko.

"V souvislosti s migrantskou krizí jsme v roce 2015 konstatovali významné snížení podílu příznivých známek u některých západoevropských zemí v porovnání s předchozími průzkumy. Ještě v roce 2016 dále oslabovalo pozitivní hodnocení u Německa a Francie," uvedla agentura.

Zatímco minulý rok bylo Německo na 47 procentech kladných hodnocení, nyní je to 59 procent. Spojené státy si polepšily z loňských 42 na 50 procent a Francie ze 69 na 72 procent. Posílily také pozitivní vztahy ke zbývajícím zemím V4, tedy Maďarsku a Polsku.

"Jedinou zemí v průzkumu, u které je podíl pozitivních známek mírně nižší než v roce 2016, je Velká Británie, v čemž se jistě promítají výsledky brexitu," uvedl STEM. Kladný vztah k Velké Británii klesl z loňských 72 na 69 procent. "Přesto nemůžeme říci, že by tento vývoj znamenal dramatickou změnu postoje české veřejnosti k této zemi," dodali autoři průzkumu.

Nejhůře Češi vnímají Turecko, které získalo 16 procent kladných hodnocení, 48 procent záporných a 36 procent lidí mu dalo neutrální trojku. Čínu vnímá negativně 37 procent dotázaných, kladně 26 procent. Ukrajina má podíl záporných hodnocení 36 procent, kladných 27 procent.

Poslední zemí, u které podíl záporných hodnocení převažuje nad kladným, je Rusko. Příznivý vztah k němu má 30 procent Čechů, záporný 36 procent.

Témata:  průzkumy Češi Slovensko Německo Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy