Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přijme demisi vlády příští středu. Domluvil se s Babišem

Odvolil i prezident Miloš Zeman
Odvolil i prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman přijme demisi vlády ANO ve středu 24. ledna. Babišův menšinový kabinet schválil demisi ve středu pět týdnů po jmenování. Reagoval tak na úterní hlasování Sněmovny, ve kterém nedostal důvěru.

"Pan prezident dnes dopoledne telefonicky hovořil s panem premiérem a naplánovali společně, že k předání demise vlády a k pověření kabinetu vykonávat svou funkci do jmenování vlády nové dojde ve středu 24. ledna," uvedl dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Setkání Zemana a Babiše se tak uskuteční dva dny před začátkem prezidentské volby, ve které premiér současnému prezidentovi vyjádřil několikrát podporu.

Hrad původně oznámil, že demisi Zeman přijme do konce tohoto pracovního týdne, brzké přijetí předpokládali i zástupci vlády. Ovčáček později vyjádření změnil, nepodařilo se podle něj najít v Zemanově programu volný čas. Uvedl také, že se Zeman v Lánech chystá na volební duel s protikandidátem Jiřím Drahošem. Ovčáček ve středu uvedl, že se prezident s Babišem osobně sejde.

Očekává se, že prezident Babiše pověří i skládáním nového kabinetu. Jeho další jmenování však před týdnem podmínil tím, že Babiš bude mít ve Sněmovně zaručených 101 hlasů, tedy dostatečnou většinu pro získání důvěry.

Témata:  vláda Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy