Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demise vlády nic nezmění: Jak dlouho může Babišův kabinet vládnout bez důvěry?

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda Andreje Babiše včera ve Sněmovně nezískala důvěru. Takový vývoj se dal vcelku očekávat, politici napříč spektrem se víceméně shodovali v názoru že se jedná o jakýsi zkusmý pokus, v jehož úspěch zřejmě nevěří ani sám Andrej Babiš. Co ale bude dál, jak dlouho může vládnout vláda bez důvěry, co o celé věci říkají zákony a který český kabinet vládl bez důvěry nejdéle?

Ústavní právníci a experti se vesměs shodují v názoru, že vláda bez důvěry by měla být pouze jakýmsi udržovacím kabinetem. Ten by neměl přijímat žádná zásadní rozhodnutí, pouze by měl exekutivu udržovat v chodu a co nejdříve se pokusit důvěru Sněmovny získat. Ať už to totiž v posledních týdnech vypadá jakkoli, vláda je odpovědná poslancům a nikoli prezidentovi.

Ústavní právník Jan Kysela k tomu například Novinkám řekl: “Právní omezení pro ni neplatí. Vychází se z toho, že ta omezení jsou pouze politická. Pokud víte, že plnohodnotná vláda je pouze ta, která má důvěru Sněmovny, tak když tu důvěru Sněmovny nemáte, tak jste jen udržovací vláda a nemáte dělat nic, co má dlouhodobou povahu.“.

Jaké jsou české zkušenosti s vládami bez důvěry? Kabinetem, jež dosud vládl bez důvěry nejdéle je ten Topolánkův z let 2006 – 2007. Tehdejšímu premiérovi za ODS trvalo více než 7 měsíců než ve Sněmovně nalezl potřebnou většinu. Šlo tehdy o vyhrocené období po volbách 2006 které skončily patem a Sněmovna byla rozdělena na dva nesmiřitelné tábory po stovce poslanců, jež si navzájem nehodlaly ustoupit ani o píď.

Dlouho vládl bez důvěry i kabinet Jiřího Rusnoka. Šlo o celý půlrok (srpen 2013 – leden 2014). Vláda jež vešla všeobecně ve známost jako „vláda přátel Miloše Zemana“ byla ale vládou úřednickou a jejím cílem bylo dovést zemi k předčasným volbám.

Nabízí se tedy otázka, kdy skončí období „udržovacího“ kabinetu a Česko se dočká vlády s důvěrou? Prezident Zeman po volbách několikrát avizoval že i druhý pokus udělí Andreji Babišovi. Byť nedávno toto prohlášení doplnil o vcelku zásadní informaci, že Babiš bude muset nejdříve sehnat 101 podpisů poslanců. Otázkou ale je nakolik lze brát výroky Miloše Zemana vážně uvážíme-li, že byly (a jsou) pronášeny uprostřed prezidentské předvolební kampaně.

Výsledek prezidentských voleb tak bude mít zcela zásadní vliv na to, kdo od prezidenta (ať už jím bude kdokoliv) dostane pověření pro druhý pokus. Ať volby vyhraje kdokoliv, Miloš Zeman sice bude prezidentem až do počátku března, otázkou ale je zda si vzpomene na své předvolební sliby, či zda se od něj dočkáme dalšího názorového obratu.

Témata:  vláda Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy