Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vědci objevili v Indonésii nový druh raka, žije v jeskyních

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Praha - Čeští vědci objevili neznámý druh jeskynního raka. Žije na ostrově Nová Guinea. Konkrétně v ponorné řece u vesnice Palimoro, kam se za ním loni v létě vypravili. Dosud byli jeskynní raci známí pouze ze Severní Ameriky.

Raka objevili vědci z České zemědělské univerzity z Jihočeské univerzity. Martin Bláha, Jiří Patoka a Antonín Kouba tvora popsali v odborném časopise Zootaxa v prosinci loňského roku.

Jejich objev vzbudil ve světě značný ohlas a byl označen za jednu z nejvýznamnějších událostí v poznání raků v poslední době, která mimo jiné poskytne důležité poznatky o evolučních procesech.

Rak nažloutlý, latinsky Cherax acherontis, má podle Martina Bláhy z laboratoře etologie ryb a raků Jihočeské univerzity znaky, které se projevují u živočichů žijících v jeskynních systémech - ztrátu pigmentace, zakrnělé oči a také jiné uzpůsobení ústního otvoru, jímž se adaptoval na potravu dostupnou v jeskyních. Vědci se o jeho existenci dozvěděli již před několika lety a nejprve se domnívali, že se jim podaří raka prozkoumat v Česku. Převoz račího organismu byl ale administrativně tak složitý, že jim nezbylo nic jiného, než se za rakem vypravit.

"Komunikace s průvodcem přes angličtinu a emaily nebyla ideální, až na místě jsme zjistili, co nás čeká," řekl ČTK Bláha. Vědci se nejprve domnívali, že za raky půjdou do běžné jeskyně. Ukázalo se ale, že žijí v ponorné řece, která protéká složitým a rozsáhlým jeskynním systémem. Na cestě k rakům proto museli projít několik kilometrů vodou. Výsledek ale stál za to.

Potvrdilo se, že nalezení raci patří opravdu k novému druhu. Vývojově jsou blízcí těm v Austrálii a Indonésii, vlivem života v jeskyních získali ale vlastnosti, které je přibližují druhům nalezeným v jeskyních v Severní Americe. Ti ale patří do úplně jiného rodu. "Jsou poměrně velcí, sameček dorůstá 15 až 20 centimetrů," uvedl Bláha.

Témata:  zvířata vědci Indonésie Jeskyně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy