Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neúspěšný kandidát Fischer osobně podpoří Drahoše, v Brně se společně setkají s voliči

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Brno - Bývalý diplomat Pavel Fischer osobně podpoří Jiřího Drahoše ve volební kampani, připojí se k němu na nedělním setkání s voliči v Brně. Na stranu Miloše Zemana se naopak postavil Petr Hannig

Na Drahošovu stranu se už po sobotním sečtení výsledků prvního kola hlasování o novém prezidentovi přiklonili Michal Horáček, Marek Hilšer, Mirek Topolánek a Vratislav Kulhánek. Především Horáček, Hilšer a Fischer mu také přislíbili v dalším boji o Hrad pomoc. Horáček Drahošovi přenechal třeba velkoplošné reklamní plochy, dnes na první z nich na pražské Jižní spojce byly doplněny nápisy "Volte Drahoše".

"Doporučení k volbě Jiřího Drahoše ve druhém kole jsme kromě médií směřovali také k našim dobrovolníkům, z nichž se mnozí do kampaně Jiřího Drahoše již zapojili," poznamenala dnes Fischerova mluvčí Alena Ježková.

Fischer se podle ní s Drahošem sešel na počátku týdne. Znovu se potkají v neděli v Brně, když se k Drahošovi připojí na oficiálním setkání voličů, které se bude konat po poledni v budově Semilasso na Palackého třídě.

Hilšer na svém webu zveřejnil výzvu, ve které označil Drahoše za "tu chtěnou změnou na Hradě". Své podporovatele vyzval, aby o tom přesvědčovali voliče. Drahoše podporuje i na sociálních sítích pod heslem "Společně to dáme".

Jiří Hynek se chce rozhodnout až po debatě v České televizi, která se uskuteční ve čtvrtek. Zároveň Zemanovi a Drahošovi napsal dopis. Zemana se v něm ptá, jestli si po případné výhře ponechá v týmu kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého, zda je pro přijetí eura a pro reformu EU. Drahošovi poslal otázky, jakou úlohu by měl po jeho zvolení jeho spolupracovník Jakub Kleindienst, kterého spojuje se středočeským exhejtmanem Davidem Rathem. Chce také vědět, jaká role by byla třeba kněze Tomáše Halíka nebo politiků Ivana Gabala či Petra Pitharta, kteří mu vyjádřili podporu. I na něj pak směřuje otázky o euru, EU či migraci.

Zatímco Zeman se nyní podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka soustředí na přípravu na televizní debaty, Drahoš jezdí za svými voliči do regionů. V sobotu pojede na Zlínsko, v neděli bude mimo jiné v Brně. Ve Zlínském kraji chce ráno debatovat se studenty gymnázia a s občany, podpořit ho přijde třeba horolezec Jaroš.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman prezidentská kampaň Pavel Fischer

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy