Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj mezi Zemanem a Drahošem je vyrovnaný, průzkum jim dává stejné šance

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Facebook

Praha – Už za týden budeme vědět, kdo bude přišitích pět let stát v čele České republiky. průzkumu společnosti MEDIAN a KANTAR TNS pro Českou televizi ukazuje, že boj mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem bude velmi těsný.

Nová data naznačují, že šance obou uchazečů o Hrad před druhým kolem boje o Pražský hrad vyrovnané. Telefonického půrzkumu se ve dnech 16. až 18. ledna zúčastnilo 1522 respondentů nad 18 let. Každý desátý ale odmítl na otázku, koho podpoří, odpovědět, nebo se zatím nerozhodl.

Zemana bude podle svých slov volit 24,5 procenta těch voličů, kteří k urnám určitě přijdou. Dalších 11 procent jeho volbu zvažuje. Drahoše chce určitě volit 36,5 procenta voličů, jeho podporu navíc zvažuje 8.5 procenta. S ohledem na možnou statistickou chybu tak průzkum ukázal, že bude rozhodovat oslova každý hlas.

"9,5 procenta je ještě váhajících," řekl České televizi zpracovatel výzkumu, analytik Kantar TNS Pavel Ranocha. Mezi váhající patří podle něj nejčastěji příslušníci střední generace s vyšším vzděláním.

K volbám má v plánu jít 62,5 procenta oprávněných voličů, více než 13 procent váhá. V prvním kole odevzdalo svůj hlas 61,92 procenta voličů. Víc než 17 procent lidí v druhém kole volit určitě nebude.

Pro současného prezidenta chce podle průzkumu hlasovat 94 procent jeho voličů z prvního kola, ale i voliči méně úspěšných adeptů včetně těch, kteří podpořili Drahoše. Zeman by získal 14,5 procenta Fischerových voličů, 12 procent Hilšerových voličů a deset procent Horáčkových voličů. Z Topolánkových voličů by jich pro Zemana hlasovalo 18,5 procenta.

Z voličů, kteří chtějí hlasovat až ve finále a v prvním kole nehlasovali, si 23 procent vybralo Zemana a 16 procent Drahoše. Podle Ranocha volilo Zemana v prvním kole 74 procent jeho současných voličů, osm procent hlasů by posbíral od neúspěšných kandidátů. V případě Drahoše je to 45 procent a 41 procent od neúspěšných kandidátů.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman volební kampaň

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy