Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radar Čechů strávila víkend na horách, lyžařské areály hlásí dobré podmínky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Na horách jsou nyní díky nové sněhové nadílce dobré podmínky, Vedle příznivců sjezdového lyžování si přišli na své také běžkaři. Podle provozovatelů šlo zatím o nejlepší víkend sezony.

Na hřebenech Krkonoš je nyní asi 130 centimetrů sněhu. Za poslední dny připadlo místy tři čtvrtě metru sněhu. Ideální podmínky přilákali jen do Špindlerova Mlýna o víkendu asi 15.000 lidí.

Plné svahy lyžařů a snowboardistů byly také v jizerskohorských střediscích. V Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku přirovnávali provozovatelé areálů návštěvnost k Vánocům. Za oba dny je navštívilo přes 10.000 lidí. Velká spokojenost zavládla také v Rokytnici nad Jizerou, kam během soboty a neděle přijelo okolo 7000 lidí.

Na Šumavě napadlo o víkendu až 40 centimetrů nového sněhu, další příděl vlekaři očekávají v příštím týdnu, a to každý den. V okolí Prášil je nyní na hřebenech až 160 centimetrů sněhu. Všechny obce na Šumavě udržovaly o víkendu běžecké stopy, například v okolí Zadova jich mohou běžkaři využít asi 20 kilometrů.

Ve Skiareálu Lipno se během soboty a neděle vystřídalo celkem asi 5000 lidí. Na Špičáku je sněhu zhruba jeden metr a podle provozovatelů areálu je nyní jeho kvalita nejlepší, jaká může být.

Kvůli nárazovému větru zůstala dnes mimo provoz v Krušných horách lanová dráha Prima Express na Klínovci a lanovka Štikovka na božídarském Neklidu. Ostatní vleky na Klínovci, Plešivci i v Božím Daru byly v provozu. Začít fungovat by už měla i opravená lanovka ve skiareálu Bublava, kterou před třemi měsíci poškodila vichřice Herwart.

"Jsme absolutně spokojení, lidí je hodně. Jakmile začne opravdová zima i dole ve městě, lidé začnou hodně jezdit. Je to konečně ta správná zima, je pod nulou, občas zasněží," řekl zástupce areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka.

Nedostatek přírodního sněhu zůstává v Beskydech, kde je jen minimum upravených tras pro běžkaře. Lyžaři přijeli také do některých níže položených středisek. Plno bylo v Hlubočkách u Olomouce.

Na Vysočině se o víkendu dalo lyžovat asi na sedmi sjezdovkách a v okolí Nového Města na Moravě se podařilo poprvé za zimu upravit desítky kilometrů tras pro běžkaře.

Témata:  lyžařské areály hory zima

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy