Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to mají Češi s kvótami a bezvízovým stykem s Tureckem? Většina nesouhlasí

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Češi odmítají uprchlické kvóty, uprchlické "výkupné" i bezvízový styk s Tureckem. Panuje obava z islamizace Evropy. S podmíněným souhlasem Evropské komise poskytnout Turecku bezvízový přístup do EU v souhrnu nesouhlasí 85,6 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR. Ukázal to průzkum agentury SANEP.

Dle názoru v souhrnu 84,8 % dotázaných bezvízový přístup Turecka do EU zvýší příliv migrantů do EU.

Velice zajímavý pohled na názory široké veřejnosti poskytuje otázka, v níž respondenti spontánně vyjadřují svůj názor na to, jaký by mělo pro EU dopad poskytnutí Turecku bezvízového styku s EU. Více jak 90 procent názorů tvoří negativní postoje v podobě vyjádření, že tento akt bude znamenat islamizaci Evropy, nekontrolovatelný příliv migrantů či uprchlíků, konec EU, nárůst kriminality a teroristických útoků. Nejčastěji se však ve vlastních vyjádřeních dotázaných vyskytují souvislosti s dopady případného schválení bezvízového přístupu Turecka do EU dopady přídavné jméno "katastrofální" a "tragický".

Česká vlády by pak měla dle názoru v souhrnu 87,9 % dotázaných zavedení bezvízového styku EU s Tureckem odmítnout.

Státy EU by se podle Evropské komise (EK) měly dohodnout na dalších povinných kvótách na přijímání uprchlíků. Návrh ohledně kvót bude obsahovat i možnost, aby se země z povinnosti přijímat uprchlíky vykoupila. S dalšími povinnými uprchlickými kvótami, ale i s možností se vykoupit za nepřijaté uprchlíky, však vyjádřilo nesouhlas 85,2 % respondentů.

Česká vláda by pak měla dle názoru 83,8 % veřejnosti odmítnout návrh na další povinné kvóty na přijímání uprchlíků a zavedení možnosti vykoupení za nepřijaté uprchlíky.

Celkově tak lze říci, že česká veřejnost jednoznačně v naprosté většině odmítá jak bezvízový styk Turecka s EU, tak i další povinné uprchlické kvóty a stejně tak i tzv. uprchlické výkupné.

Témata:  průzkumy Češi Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy