Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rýsuje se dohoda mezi KSČM a ANO? Strany si prý rozumí

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - KSČM bude s hnutím ANO pokračovat v jednáních o programu. Komunisté ocenili, že Babišovo hnutí neodmítlo návrh na zdanění církevních restitucí a nebrání se přípravě zákona o referendu.

Po více než hodinové schůzce se zástupci vládního hnutí to ČTK řekl místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Vzhledem k tomu, že dopoledne zasedají ve Sněmovně poslanecké kluby a vedení dolní komory, vyjádří se účastníci schůzky k jejím výsledkům podrobněji až na pravidelných tiskových konferencích jednotlivých stran.

ANO zahájilo druhé kolo rozhovorů o vládě s ostatními sněmovními stranami minulý týden, protože jeho jednobarevná menšinová vláda neuspěla u poslanců se žádostí o důvěru. Dosud zástupci ANO jednali s ČSSD a SPD, ve středu se setkají ještě s ODS.

Sociální demokraté minulý týden předložili ANO své programové požadavky pro případnou vládní spolupráci. Patří mezi ně proevropské směřování země, plnění závazků v NATO nebo podpora mladých rodin a seniorů. Sociální demokraté také odmítají, aby ve vládě byla trestně stíhaná osoba.

Vzhledem ke stíhání předsedy ANO Andreje Babiše kvůli dotacím pro farmu Čapí hnízdo rovněž nechtějí, aby ANO kontrolovalo ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti. Vedení ANO v pondělí potvrdilo, že jeho jediným kandidátem na premiéra zůstává navzdory stíhání Babiš.

Témata:  KSČM Hnutí ANO Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy