Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínka nejvyšší prověrky pro kancléře? To by bylo nesystémové, odmítla vláda návrh STAN

Vratislav Mynář
Vratislav Mynář
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Babišova vláda v demisi dnes odmítla návrh, aby se mohl stát kancléřem prezidenta pouze člověk s prověrkou na na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné. Prý jde o nesystémové opatření.

O novele poslanců hnutí STAN, která zjevně reaguje na spory o chybějící prověrku kancléře Vratislava Mynáře, rozhodnou zákonodárci.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) po jednání vlády novinářům řekl, že návrh by se měl vztahovat i na další úředníky v podobném postavení, což by vedlo k netransparentnosti vzhledem k tomu, že prověrky jsou tajné. Odmítnutí žadatelé by neměli nárok soudit se.

Návrh STAN předpokládá, že pokud by prezidentův kancléř prověrku nejvyššího stupně do roka nezískal, funkci by ztratil a nesměl by ji znovu získat. Poslanci STAN uvádějí, že dosavadní úprava postavení kancléře je kusá. Zákon uvádí, že kancléře jmenuje a odvolává prezident. Navrhovatelé nepokládají úpravu za šťastnou vzhledem k tomu, jak se s touto funkcí zachází za nynějšího prezidenta Miloše Zemana.

Požadavek na bezpečnostní prověrku zdůvodňují poslanci STAN mimo jiné tím, že je nanejvýš paradoxní, když ji mají podřízení kancléře, a mohou se tedy seznamovat s informacemi, ke kterým jejich nadřízený bez příslušného osvědčení přístup nemá.

Starostové také navrhují, aby kancléř nesměl zastávat žádnou funkci v politických stranách a hnutích, jejich členem by však být směl. Poukazují přitom na to, že Mynář byl vysokým funkcionářem politické strany. V letech 2010 až 2013 vedl Stranu práv občanů. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dal novelu už dříve do souvislosti s kampaní před nynější volbou hlavy státu.

Mynář bezpečnostní prověrku na stupeň Přísně tajné nezískal a Národní bezpečnostní úřad zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se chce bránit soudní cestou.

Témata:  vláda Vratislav Mynář prezident ČR Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy