Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman potřebuje Babišovy voliče, proto mu nadbíhá, míní Stanjura

Zbyněk Stanjura /ODS/
Zbyněk Stanjura /ODS/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že jmenuje Andreje Babiše premiérem podruhé během února, i když na Hrad nebude zvolen a i když ANO nezíská pro vládu většinovou podporu. Šéf sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury to okomentoval slovy, že hlava státu před druhým kolem prezidentských voleb nadbíhá voličům ANO.

Podle ODS se dál posiluje pakt mezi Babišem a Zemanem, o kterém mluvila už před sněmovními volbami. Od dnešní schůzky se zástupci ANO občanští demokraté očekávají, že vyslechnou plán, jak chce ANO většinu ve Sněmovně získat.

Dosavadní postup hnutí ve Sněmovně podle Stanjury ukazuje, že ANO není připraveno debatovat o programu a hledat kompromisy, jak deklaruje. "Nejsou připraveni debatovat, dělat kompromisy," uvedl s odkazem na dnešní zamítnutí návrhu ODS na zvyšování obranných výdajů či úterní nesouhlas Sněmovny se zrušením zákazu prodeje o svátcích.

ODS podle Stanjury setrvává na tom, že chce být konstruktivní opozicí. Za nemožné ODS považuje, aby ANO hledalo programové průniky současně s ní a s komunisty.

Stát nebude muset ze zákona postupně zvyšovat obranné výdaje až na nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu. Sněmovna už v dnešním úvodním kole zamítla po více než 2,5hodinové debatě předlohu ODS, která růst armádního rozpočtu předpokládala. Proti byla i vláda Andreje Babiše (ANO). Kabinet mimo jiné zapochyboval o tom, zda by ministerstvo obrany dokázalo peníze utratit.

"Návrh je harmonogramem pro to, abychom se dobrali hranice dvou procent, která je naším nepsaným závazkem vůči Severoatlantické alianci," obhajovala předlohu Jana Černochová (ODS).

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že není reálné, aby armáda vyčerpala částku odpovídající dvěma procentům HDP, protože nejsou nastartovány nákupy. "Pracuji na tom, aby akviziční procesy byly připraveny," řekla. Šlechtová očekává, že letos dosáhnou obranné výdaje zhruba 1,13 procenta hrubého domácího produktu.

Předlohu v debatě podpořili poslanci KDU-ČSL, TOP 09 i STAN. Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s ohledem na doporučení Severoatlantické aliance podotkl, že Česko sice něco slíbí, ale dodržení slibu nebere úplně vážně. "Berme konečně naši obranu vážně," apeloval. "Pokud neplníme to, k čemu jsme se zavázali, znevěrohodňujeme sami sebe," přidal se předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Naopak Alexander Černý (KSČM) poukázal na to, že dvě procenta HDP odpovídají více než 100 miliardám korun. "Pokud by byly takto zamašličkovány všechny kapitoly, byli bychom tady zbyteční. Zákon ještě nepotřebujeme," řekl. Nyní Česko dává na obranu kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu.

Témata:  Zbyněk Stanjura Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy