Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V hospodách už žádné knedlo, vepřo a plzeňské pivo? Nový zákon by mohl být likvidační

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Poslanci se už nějakou dobu zabývají protikuřáckým zákonem. Podle vládního návrh by bylo zakázané kouřit ve veřejných vnitřních prostorech stravovacích služeb. Jak bude vypadat finální podoba vládního návrhu však není jasná, sešlo se k němu více než 200 pozměňovacích návrhů. Jak ale poukazuje poslanec ČSSD a místopředseda výboru pro životní prostředí  Václav Zemek, pro jeden typ podniků by mohl být zákon doslova likvidační.

Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek tedy takzvaný protikuřácký zákon je podle Zemka dobrým krokem. Klady vidí především v oblasti ochrany zdraví široké veřejnosti. Otázkou podle něj zůstává, jak daleko s regulací zajít.

„Zájem společnosti na ochranu veřejného zdraví je neoddiskutovatelný. Buďme opatrní, abychom ve svatém tažení proti dýmu nejen dokázali dostatečně chránit zdraví občanů, ale zároveň respektovali ústavně garantovaná práva a svobody. Součástí původní vize, s níž návrh zákona opustil ministerstvo, byl absolutní zákaz kouření ve veřejných vnitřních prostorech stravovacích služeb. Tam, kde se jedná o vykázání kuřáků z míst, určených pro stravování, by nemělo být námitek. Proč má ale restrikce kuřáků zasáhnout i kamínky do vodních dýmek a ohrozit tím mnohé z čajoven, které jsou na kultuře vodních dýmek postavené?" zajímá poslance.

Připomíná, že české čajovny představují kombinací dálnovýchodní a blízkovýchodní čajové kultury. „K té první patří indické, japonské či čínské čaje, k té druhé pokuřování tabákových a jiných směsí z vodních dýmek. Zatímco do restaurací se chodí kvůli jídlu či pití a kouření tabákových výrobků je v těchto prostředích čímsi navíc, co může ostatní hosty obtěžovat, čajovny lákají mimo jiné i kvůli vodním dýmkám a nekuřáci je v těchto prostorách očekávají," vysvětluje politik.

Poukazuje také na to, že podle dostupných dat by čajovny bez vodních dýmek přišly až o 60 % příjmů. „Vlastník jedné z nejpopulárnějších čajoven v republice odhadl, že čistě kvůli čaji k němu přijde pouze třetina zákazníků. Ti ostatní si dají čaj a vodnici, případně čaj dopijí a dají si další dýmku. Pokud z čajoven vykážeme nikoho neobtěžující kulturu vodních dýmek, neuděláme nic zásadního pro ochranu veřejného zdraví, zato ale ekonomicky podtrhneme většinu čajoven v České republice a ohrozíme hustotu jejich sítě, která je na evropské poměry velmi unikátní," varuje.

Dodává také, že kuřáci si mohou dopřát kouření kdekoliv, kde to není zakázané. „Ale dokážete si představit někoho, jak si před kanceláří sestavuje vodní dýmku a rozvážně z ní potahuje? Pro kouření tabákové směsi za pomoci vodních dýmek je nutné vybavení, které si málokdo může či chce dovolit. Toto vybavení poskytují právě čajovny. Proto je také velká část čajoven na nabízení vodních dýmek ekonomicky závislá," píše na blogu své strany Zemek.

I proto je podle něj třeba zasahovat do individuálních práv jednotlivců docházelo v co nejmenším rozsahu. „Tabákovou směs ve vodní dýmce inhaluje kuřák dobrovolně a neobtěžuje své okolí škodlivým kouřem a zápachem ulpívajícím na oblečení či vlasech. Pasivní kouření je něco, co vodní dýmkaři neznají," vysvětluje.

Pro restauraci, hospodu či kavárnu podle něj nepředstavuje zákaz kouření přímé ohrožení příjmů. „Jejich rentabilita nestojí na prodeji cigaret, nýbrž na zisku z prodeje alkoholických nápojů a jídel. Mnohá z těchto jídel nelze označit za dietní, natož zdraví prospívající, o návykovosti a škodlivosti nadměrného užívání drogy zvané alkohol ani nemluvě. To budeme v další etapě snah o zdraví občanů vyhánět z hospod knedlo, vepřo a plzeňské?" zamýšlí se.

Právě kvůli těmto argumentům byl podle něj podán pozměňovací návrh, který zavádí pro čajovny a vodní dýmky výjimku, tak, aby nedocházelo k zavírání čajoven. Dodává, že tento návrh získal podporu ve zdravotním výboru sněmovny a rovněž tak Ministerstvo zdravotnictví prozatím zaujímá vstřícný postoj. Rozhodující podle něj bude hlasování při třetím čtení novely zákona, které se kvapem blíží. I přesto věří, že jeho u jeho kolegů převáží zdravý rozum a tuto úpravu schválí.

Témata:  restaurace čajovna

Související

Aktuálně se děje

4. února 2025 12:53

Čistíte si správně zuby? Většina lidí dělá zásadní chybu, možná mezi ně patříte

Čistění zubů je součástí každodenní hygieny většiny lidí, ale děláte to správně? Podle odborníků na zubní péči jsou čtyři základní prvky pro zdraví ústní dutiny: čištění zubů dvakrát denně fluoridovou zubní pastou, používání zubní nitě jednou denně, zdravá strava a pravidelná návštěva zubního lékaře. Pokud tyto čtyři věci děláte, jste na skvělém místě pro udržení zdraví zubů, říká Matthew Messina, klinický docent na Ohio State University College of Dentistry a mluvčí Americké zubní asociace.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy