Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V hospodě ve Srubci, kde natáčela ČT, prezidentský duel sledovala jen hrstka lidí

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Srubec (Českobudějovicko) - Deset lidí sledovalo dnes večer v Hospůdce Na návsi ve Srubci u Českých Budějovic debatu prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v České televizi (ČT). Ze začátku duelu bylo v restauraci ticho, po prvních 20 minutách se sál rozšuměl, celou debatu ale vydržela poslouchat jen část hostů. Ve Srubci natáčela ČT dotazy občanů v debatě; v obci dostali oba kandidáti stejný počet hlasů: každého volilo 375 lidí. K prvnímu kolu voleb přišlo 1342 voličů, volební účast byla 69,95 procenta. Třetí zde byl Pavel Fischer se 199 hlasy.

Hostinský Tomáš Zimmel v prvním kole volit nebyl a nepůjde ani v druhém. "Nezajímám se o to, mám svých starostí dost," řekl ČTK. Hostinec byl skoro rok zavřený, otevřel ho loni zkušebně 1. prosince, ostrý provoz je od ledna. Restaurace funguje od úterý do soboty.

Před začátkem debaty vtipkoval Zimmel s jedním hostem, jak mu kamarád poslal sms: "Konečně mi přišly poštou volební lístky: Budu volit Schwarzenberga." Host, s nímž žertoval, debatu sledoval zčásti. Je rozhodnutý, rozčilují ho lidé, kteří volbu příliš prožívají. Volil Zemana. "Já se jmenuju Zeman... znám ho i trošku osobně, beru ho jako menší zlo," řekl ČTK muž, který ve Srubci žije pět let, pochází z Tábora. Při debatě mu vadilo, že "Drahoš útočil na Zemana."

Při začátku debaty Zimmel zesílil zvuk a hospoda ztichla. Zeman některé přítomné rozesmál větou, že Drahoš nerozumí politice. Prvních 20 minut bylo ticho, pak si lidé začali povídat a brzy už šuměla celá hospoda. Obsazené byly tři stoly, šestice u jednoho debatu sledovala, u dalších dvou si hosté spíše povídali mezi sebou. Hlasitý smích se ozval při větě moderátorky Světlany Witowské: "Neopakujte to, prosím," v narážce na dřívější vulgární výroky současného prezidenta.

Sál ožil, když se na obrazovce objevili obyvatelé obce. "Jirka, no," zahalasil jeden a chvíli se řešilo, kde ČT otázky točila. Když Drahoš zmínil podporu pošt, zasmál se hospodský: "Tu máme pěknou poštu ve Srubci!" V obci pošta nikdy nebyla. Zeman hosty rozesmál větou: "Nejsem tak geniální, jak vypadám."

Když Zeman v závěru řekl, ať jdou lidé k volbám, zvolal jeden host: "To víš, že jo, Miloši!" V prvním kole volil Vratislava Kulhánka, nyní dá hlas Zemanovi. "Fandím mu už jenom z toho důvodu, že má ukrutný přehled, ukrutný. Když vyhraje Zeman, dáme štamprlata," řekl starší muž ČTK.

Tři hosté, kteří debatu sledovali, se shodli, že byla lépe vedena než předchozí, úterní střet kandidátů. "Vyhrála paní moderátorka, měla perfektní dotazy," řekl ČTK jeden.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman Česká televize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy