reklama

O epidemii se hovoří tehdy, kdy se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100.000 lidí. Vyplývá to z webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 

O více než čtvrtinu vzrostl počet nemocných školáků mezi šesti a čtrnácti lety. Do minulého pátku bylo nahlášeno 21 závažných případů chřipky, které vyžadovaly intenzivní péči, čtyři pacienti starší 60 let zemřeli. Z krajů je nejvíc nemocných v Jihočeském kraji, kde evidují 1473 nemocných na 100.000 obyvatel.

"Z celkového množství 1488 pozitivních případů chřipky připadá 33 procent na chřipku A a 67 procent na chřipku B," uvedl SZÚ. U typu A převažuje podtyp A/H1N1 a u chřipky B linie Yamagata.

Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje. Existuje i očkování, na které je už ale letos pozdě. Podle odborníků nestihne vakcína do nástupu epidemie vybudovat potřebné protilátky. Pro seniory nad 65 let a další vybrané skupiny je očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění, musí se ale opakovat každou sezonu. Účinnost vakcíny je asi 60 procent, protože působí jen na některé kmeny chřipky. Snižuje ale riziko závažných komplikací.