Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kancléř Mynář vysvětluje financování kampaně Zemana

Vratislav Mynář /SPOZ/
Vratislav Mynář /SPOZ/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Prezident Miloš Zeman je v posledních dnech kritizován za netransparentnost financování nákladů na volební kampaň. Jeho kancléř Vratislav Mynář dnes uvedl, že Spolek Přátel Miloše Zemana má domluveny dary na všechny náklady kampaně.

Zeman tvrdí, že kampaň nevede, billboardy a další reklamu za něj zaplatil především právě spolek Přátelé Miloše Zemana a Strana práv občanů. Zeman do čtvrteční debaty České televize přinesl seznam lidí a firem, kteří peníze spolku poslali. Seznam, který ČT zveřejnila, obsahuje dary za 9,2 milionu korun. Náklady spolku na kampaň ale byly vyšší.

Mynář ČTK řekl, že zveřejnili původ peněz, které už mají fakticky na účtu. "Stejně tak máme zajištěn zbytek peněz. Máme veškeré finanční závazky pokryty dary," dodal. Očekává, že peníze budou mít k dispozici do týdne až dvou.

Servery iDnes a Respekt dnes uvedly, že některé sponzorující firmy vykazovaly ztrátu v hospodaření, a není tak jasné, kde na dar peníze získaly, nebo že mezi dárci figurují advokáti, kteří Mynářovi pomáhali s kontroverzním nákupem jeho vily. Tři sponzoři pocházející z Mělníka jsou prý navzájem propojeni s mělnickým podnikatelem Lubošem Paškem. Jeho aktivity několikrát prověřovala policie a je často označován jako pravá ruka lobiisty Romana Janouška.

Mynář nechtěl jednotlivé sponzory komentovat. "Jsem rád za každý dar, který nám někdo poslal. Nevím, jestli jsme se snažili ověřovat jejich způsobilost," řekl.

Zeman také v debatě poznamenal, že seznam sponzorů už dostal k dispozici úřad pro dohled nad financováním kampaně. Ten ale do dnešního rána přehled dárců k dispozici neměl. Podle Mynáře "možná pošta funguje trochu pomaleji".

Mynář zároveň poznamenal, že s odtajněním seznamu čekali na čtvrteční debatu. Zkritizoval také Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, který podle něj dostal na kampaň 500.000 korun od nadace, "kde také nevíme, kdo je přispěvatelem té nadace, a také ho nenapadáme". "Pan prezident žádnou kampaň nevede a chová se v průběhu celé kampaně slušně, pan Drahoš to jenom říká," dodal Mynář.

Témata:  Vratislav Mynář prezidentská kampaň Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy